Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Talleta suvemaitsed
Koduaed, olgu see kasvõi suvemaja ümbritsev maalapike, võiks olla enam kui vaid korralikult pügatud muru ja mõned lilled. Oma maasikapeenar, sõstrapõõsad ja kirsipuud kasvatavad palju magusamaid vilju kui poeletil pakutavad.
Ehkki esimesed maasikad, vaarikad ja muud hõrgutavad marjad rändavad kõigepealt suhu, ei jaksa kogu saaki korraga ära süüa ning südatalvelgi tahaks midagi head. Moose-mahlu ei pea tegema keldritäis nagu vanasti, kuid mõne purgi-pudeli võiks, kel vähegi viitsimist, ikka riiulile panna.
Moosi võib keeta peaaegu kõikidest marjadest ja puuviljadest ? maasikatest, vaarikatest, kirssidest ja paljust muust. Piisava hulga suhkruga läbikeedetud moos säilib maitsvana vähemalt järgmise suveni, siis aga valmivad jälle uued marjad. Vähetähtis pole seegi, et omatehtud keedist pannkookide ja magustoitude juurde pakkudes võib seda külalistele justkui möödaminnes mainida.
Toiduainete spetsialistide kinnitusel peaks keedis sisaldama vähemalt kaks kolmandikku osa suhkrut, see tähendab ühe kilo marjade kohta 600?700 grammi suhkrut. Suhkur muudab keedise magusaks ja teeb võimalikuks selle pikemaaegse säilimise.
Kui kasutada müügilolevat spetsiaalset keedisesuhkrut, on tulemuseks paremini tarretuv ja kauem säiliv moos, ka kulub seda vähem kui tavalist suhkrut.
Arvestama peaks 1 kg marju ja 600?800 g suhkrut (tavalist) või 1 kg marju ja 500 g keedisesuhkrut
Kes ei pea paljuks näha vaeva marjade puhastamise, tükeldamise, purki sättimise, keetmise ja kuumutamisega, kindlustab endale ja oma perele talveks mitmekesise toidulaua. Kompotiks, nagu keedisekski, sobivad kõik marjad ja puuviljad, aga ka näiteks kõrvits.
On mugav tarbida käepärasesse tetrapakki pakendatud mahlajooke. Mahlavalik poeriiulitel on rikkalik ning enamasti leiab mitmesugustest lõunamaistest viljadest valmistatud jooke. Siiski tasuks proovida, kuidas kodusel teel mahla tegemine õnnestub. Suure tõenäosusega õnnestub väga hästi, sest kaasaegsed mahlaaurutid teevad peaaegu kogu töö. Tegijal jääb üle ainult pudelid kuuma mahlaga täita ja õhukindlalt sulgeda ning vitamiinirikas aromaatne mahl ongi talveks valmis.
Kompottide ja mahlade keetmisel sõltub lisatava suhkru kogus mitmest asjaolust ? millisel moel kompotte valmistatakse (on mitmeid valmistamisviise), kas marjad on väga mahlased (näiteks maasikad) ja sellestki, kui magusat kompotti soovitakse. Mahla aurutamisel ei pea ilmtingimata marjadele suhkrut lisama. Koduaia marjadest saab ka kangemaid jooke.
Kui külmkapis on mahukamat sorti külmkamber, saab end pikaks sügis-talviseks perioodiks varustada nii erinevate värskete marjade kui ka maitsetaimedega. Külmutamiseks sobivad samuti kõik marjad.
Autor: Tiina- Maria Vint