Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Seadus ei luba kohalikku värsket kaupa müüa
Ei kommenteeri ühtegi kirjutises olevat hinnangut, kuna ei ole kahjuks ise kunagi Barbara pubisse sattunud. Tahaksin vaid kommenteerida ühte asjaolu.
Kirjutise autor soovitab nii taimse kui loomse tooraine ja kala varuda kohalikelt aia- ja loomapidajatelt ning kalameestelt. Muidugi, see oleks ju ideaalne. Kuid väikest kasvuhoonet ja paari porgandi- ning kapsapeenart omav tädi Maali, kes nende eest hoolitsemisse paneb kogu oma hinge, samuti kompotte, moose jms tegev tädi Maali naabrimemm, samuti onu Juhan, kellel on järves või meres püügil paar võrku ja kodus mõni kana ? nemad ei suuda iialgi täita praegusel ajal kehtivaid nõudeid, et nende kasvatatu või püütu müük oleks seaduslik.
Ometi, kui inimene keedab kodus moosi või kasvatab porgandit, või püüab merest kala, teeb ta seda ikkagi eelkõige enda jaoks. Ja vaevalt ta teeb enda jaoks solki.
Omast käest on tuua hulgaliselt näiteid, kus kliendid küsivad kartuli, porgandi, tomati, moosi jne kohta, kas on need kodus kasvatatud-tehtud Ja pettumus on väga suur, kui tuleb selgitada, et ei ole ega saagi olla.
Konkreetne näide. Tuli soliidne härrasmees ja küsis menüüs oleva haugi- ja ahvenafilee kohta, kas see on siit kohalikust merest püütud. Kui on, siis autos on veel neli inimest, kes sellisel juhul tuleks kohe sööma. Kahetsusega tuli vastata, et kala on pärit külmhoonest, kõikide vajalike dokumentidega, kuid millal püütud ja kustkohast, teab ainult jumal taevas. Seadus ei lubagi müüa otse kohalikelt kalameestelt ostetud kala.
Selle peale vastas mees, et kuidas saab rääkida üldse sellisel juhul turismi arendamisest, kui ei tohi turistile pakkuda seda, mida ta just otsib ? kohalikku täisväärtuslikku ja tervislikku toitu. Nemad otsivad just värskest kohalikust kalast valmistatud toitu, nad ei taha mingit külmhoones seisnud, surnud kala. Mis ajast on täiesti värskest, hommikul merest toodud kalast valmistatud toit ebatervislik?
See on ainult üks näide. Arvan, et seadusetegijatel on mille üle mõelda, kuna jääb arusaamatuks, kelle tervise kaitse huvides ei tohi müüa värsket, kohalikku, kodust ja täisväärtuslikku toitu?