Langusmeeleolud pole kuhugi kadunud

Peeter Koppel 29. august 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturgudel tõestas eilse kauplemispäeva algus jällegi seda, et langusmeeleolud pole kuhugi kadunud.

Kuna ettevõttetasandi uudiseid praegu eriti tulemas ei ole, kiputakse lähtuma makrotasandi uudistest. Sealt aga eile paraku midagi head ei tulnud. Nimelt langes Conference Boardi tarbijausalduse indikaator juuli 116,3 tasemelt 114,3ni, mis on madalaim näitaja pärast aprilli. Analüütikud olid vastupidiselt oodanud tarbijausalduse mõningast kasvu. Tarbijausalduse vähenemise taga nähakse aga tööturu nõrgenevat olukorda ehk suurenenud riski kaotada töökoht, mistõttu lükatakse paljudki tarbimisotsused määramatusse tulevikku.

Tarbijausaldust nähakse võtmena maailma suurima majanduse olukorra paranemiseks. Kuna ettevõtete investeeringud on oluliselt vähenenud, on tarbimine ainus, mis võib USA majanduse surutisse vajumisest päästa. Seniajani on ta seda ka suutnud teha.

Tarbijausalduse üllatuslik vähenemine ei olnud aga ainuke negatiivne uudis, mis eilse kauplemispäeva alguses turuosalisi müüma sundis. Investeerimispank Goldman Sachs alandas Sun Microsystemsi kasumiprognoosi, andes sedasi negatiivse signaali kogu tehnoloogiasektorile.

Helsingi ja Stockholmi börs lähtusid eile samuti USA meeleoludest.

Kauplemispäeva alguses üritati küll mõningast tõusu, kuid õhtupoolikul sellest palju järele ei jäänud. On ju neilgi börsidel ettevõtteid, mis sõltuvad sellest, kui palju USA tarbija on nõus kulutama.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing