Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Euroopa Liidu tingimustes peab arvel olema ostja käibemaksukohustuslase number

Urmas Koidu 02. veebruar 2004, 00:00

Arvele märgitakse ostja käibemaksukohustuslasena registreerimise number, mis peaks kokku langema kauba toimetamise sihtkohariigiga. ELis on liikmesriikides väljastatavatele arvetele nõuded ühtlustatud alates 1. jaanuarist 2004 ja neid on kõik liikmesriigid kohustatud täpselt järgima. See tagab igas liikmesriigis väljastatavate arvete vastavuse kõikides teistes liikmesriikides arvele kehtestatud nõuetele.

Uue seaduse kohaselt võib maksukohustuslase asemel arve väljastada ka kauba soetaja või teine isik, kes tegutseb maksukohustuslase nimel ja arvel. Kui arve väljastab teine isik, peab seda aktsepteerima ka maksukohustuslane, sest arve väljastamise seaduses sätestatud tähtaja jooksul (7 kalendripäeva) tagab alati maksukohustuslane.

Arve võib väljastada paberil või kauba soetaja nõusolekul elektrooniliselt. Uute direktiivist tulenevate nõuete kohaselt ei pea elektroonilist arvet enam olema võimalik välja trükkida. Ühendusesisese kaubanduse puhul võib arve väljastada kauba soetaja nõusolekul elektrooniliselt, kui see vastab direktiivis sätestatud tehnilistele nõuetele: arve autentsus ja õigsus on tagatud digitaalallkirja või EDI (electronic data exchange) kasutamise teel, välja arvatud juhul, kui teine liikmesriik ei nõua selliste turvalisuse nõuete täitmist. Eesti taolisi turvalisuse nõudeid ei kehtesta.

Ühendusesisese käibe korral on väga oluline märkida arvele ostja teises liikmesriigis maksukohustuslasena registreerimise number. Kui müüja ei märgi arvele ostja kehtivat registreerimise numbrit, tuleb käive deklareerida ja maksustada siseriikliku käibena, st 18%ga.

Ostja maksukohustuslasena registreerimise numbrit on pärast ELiga liitumist võimalik kontrollida maksuameti kaudu.

Maksukohustuslane peab oma igakuise käibedeklaratsiooni esitama maksukohustuslasena registreerimise riigis oma riigi, ühendusesisese käibe ning ühendusesiseselt soetatud kaupade kohta. Kauba ühendusesisese käibe ja kolmnurktehingute kohta tuleb esitada ka kvartaliaruanne, kus deklareeritakse kauba käive ostjate kaupa.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:09
Otsi:

Ava täpsem otsing