Baltika halvad tulemused võisid lekkida

Inno Tähismaa 05. märts 2004, 00:00

Baltika aktsiaga tehti möödunud nädala jooksul enne majandustulemuste avalikustamist üle 70 tehingu, mis on aktiivsuselt võrreldav 1997. a palavate börsipäevadega.

Aktsiaraamatute väljavõttest selgub, et Baltika aktsiate ostjaks olid peamiselt Sampo fondid. Sampo ostis kokku 22 000 aktsiat. ?Me ootasime nõrku, aga mitte nii nõrku tulemusi ning aktsia hinnanõrkus tundus olevat ostuvõimalus,? põhjendas aktsiate ostu fondijuht Alo Kullamaa.

?Lõpetasime selle (aktsiate ostmise ?toim.) kohe ära, kui oli läbi näha, et paar turuosalist teavad midagi, mida kõik teised ei tea,? ütles Sampo Panga fondijuht Alo Kullamaa.

Sama kahtlustavad ka teised turuosalised. ?See on ju fantastiliselt ilus, puust ja punane õpikunäide sellest, kuidas mõjuka uudise avaldamisele eelnes anomaalia nii käibe kui ka hinna osas,? ütles Ühispanga maakler ja endine väärtpaberiinspektsiooni töötaja Peeter Koppel.

?Minu mäletamist mööda just sellised anomaaliad tekitavadki mujal maailmas järelevalve kõrgendatud huvi. Ma tõesti loodan, et hiljutistel müüjatel on olemas väga hea selgitus oma müügi ajastuse kohta, sest seda selgitust võib neil tõenäoliselt peagi finantsinspektsiooniga suhtlemisel vaja minna,? lausus Koppel.

Baltika suuremateks müüjateks olid maaklerfirma Kawe Kapital kliendid ja Baltika töötaja Zina Kevvai. ?Teate, mina töötan Baltikas 1957. aastast ja mina müün siis, kui minule meeldib,? ütles Kevvai, kes on Baltika tootmisdivisjoni planeerimise osakonna spetsialist. Ta müüs möödunud kolmapäeval maha 6705 Baltika aktsiat. Tol päeval oli aktsiatega kauplemisel keskmine hind 26 krooni. Reedel teatas Baltika üllatavalt kehvadest majandustulemustest ja esmaspäevaks oli aktsia hind kukkunud 19 krooni peale. Kevvai sai õigeaegse müügiga ligi 47 000 krooni võitu.

Baltika aktsia agarad müüjad olid maaklerfirma Kawe Kapital kliendid, näiteks Seesam Kindlustus. Tuhatkond aktsiat müüs ka Seesami Leedu esindaja Ivo Kuldmäe. Ta ütles, et Seesamit ja tema isiklikku investeerimisportfelli haldab Kawe. Viimane on osaliselt ka Seesami kindlustusfondide haldur. Lisaks Kuldmäele on Kawe kliendid näiteks Priit Haller ja Meelik Kattago, kes mõlemad ütlesid, et nende investeeringutega tegeleb Ago Lauri.

Lauri sõnul pole selles midagi imelikku, kui professionaalne haldur aasta jooksul paar head tehingut teeb. Lauri väitel andis Baltika puhul müügiks alust viivitus majandustulemuste avalikustamisel. ?Kui tulemused tulevad hilja, on nad harva oodatust paremad,? rääkis ta. Lauri kinnitusel ei olnud tegemist Baltikast või kuskilt mujalt lekkinud siseinfoga. Siseinfo lekkimise lükkas ümber ka Baltika finantsjuht Ülle Järv.

Tehingud Baltika aktsiaga toimusid Hansapanga vahendusel. Hansapank Eesti juht Erkki Raasuke ütles, et on asja uurinud. ?Meie olime nendes tehingutes ainult vahendajad,? märkis ta. Raasuke lisas, et talle teadaolevalt uurib teemat praegu finantsinspektsioon. ?Ka mina olen huvitatud, et mis siis tegelikult ikkagi toimus,? rääkis Raasuke. Tema kinnitusel infoleket Hansapangast ei toimunud, sest laenud ja aktsiatega kauplemine hoitakse teineteisest lahus.

Ainus nähtav lüli Kawe ja Hansapanga vahel on Priit Põldoja, kes on samal ajal Kawe partner ja Hansapanga investeeringute divisjoni juht. Põldoja lükkas oma seotuse võimaliku insaiderlusega ümber. Põldoja sõnul pole tema tööülesanded kuidagi seotud Baltika tulemustega.

Finantsinspektsiooni pressiesindaja Livia Kulm ütles, et ei saa seadusest tulenevalt üksikjuhtumeid kommenteerida.

Baltika aktsiaid müünud ettevõtte töötaja Zinaida Kevvai soovitas lõpetada poriloopimise ettevõtte aadressil, sest see ajab paanikasse töötajad ja väikeaktsionärid.

?Minu sõnum on see, et Baltika on töövõimeline. Baltika on ja jääb,? ütles Kevvai, kommenteerides Baltika tulemusi. ?Baltikasse mina usun, ilma selleta poleks mul nii palju aktsiaid.? Kevvaile kuulub kokku ligi 150 000 Baltika aktsiat, mille väärtus on kolm miljonit krooni. ?Kui ma oleks Baltikas kahelnud, oleks müünud kuuskümmend või sada tuhat aktsiat,? lisas ta.

Kevvai lisas, et pole mingit alust uurida, miks ta aktsiaid müüb. ?Müün, kui vaja raha mingiks muuks otstarbeks. Võin müüa kümne, kahekümne viie, kolmekümne krooniga,? rääkis ta.

Kevvai müüs aktsiad selleks, et toetada oma uut projekti, milleks on maaelu edendamine Põlvamaal. ?Teeme seal koos pojaga ühte turismitalu. Nii kui ehitajal raha vaja on, nii ma võtan,? täpsustas ta.

Ta lisas, et on Baltikasse investeerinud nii enda kui ka suguvõsa raha. ?Tean kõiki tootmisüksusi, tegelen kõigega,? rääkis Kevvai. ?Olen hämmingus, et Äripäev tunneb huvi ühe aktsionäri vastu.? Ta lisas, et oli teadlik Baltika raskustest, aga konkreetseid majandustulemusi ette ei teadnud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:15
Otsi:

Ava täpsem otsing