Farma ja Estiko aktsiaid hinnatakse madalalt

Peeter Stamberg 10. märts 2004, 00:00

Võrreldes börsiettevõtete turu- ja raamatupidamisväärtusi, on Tallinna börsi ettevõtetest kalleimad Merko Ehitus ja Eesti Telekom. Allpool raamatupidamisväärtust kaubeldakse Farmaatsiatehase ja Estiko aktsiatega, mille suuromanikud on näidanud soovi ettevõtted börsilt ära viia.

Raamatupidamis- ja turuväärtuse suhet kasutataksegi eelkõige alahinnatud ettevõtete leidmiseks. Farmaatsiatehase ja Estiko puhul on aktsiate turuhind väiksem, kui aktsionärid saaks raha ettevõtete kohesel likvideerimisel. Siinkohal ei ole aga arvestatud likvideerimiskulusid ega seda, et ettevõtete varade eest ei pruugita saada seda hinda, millega nad bilansis kirjas on. Selle aasta alguses, mil eelmise aasta majandustulemusi veel teada ei olnud, pakkus Estiko suuromanik Rondam Estiko väikeaktsionäridele 13,40 krooni aktsiast. Aasta lõpu seisu arvestades oli Estiko aktsia raamatupidamisväärtus aga 18 krooni. Estiko raamatupidamisväärtust võib lähiaastatel mõjutada oluliselt pooleli olev kohtuasi. Juhul kui Estiko tütarettevõtte esitatud kohtuasi saab Estikole ebasoodsa lahendi, siis kahaneks raamatupidamisväärtus 36 miljoni krooni võrra ja aktsia raamatupidamisväärtus oleks veidi üle 12 krooni.

Farmaatsiatehase aktsia hind raamatupidamisväärtust arvestades on veidi üle 30 krooni. Farmaatsiatehase aktsial on viimasel ajal olnud kaks hinda: üks börsil ja teine börsiväline.

Börsiväliselt kaubeldakse aktsiaga 43 kroonil. Möödunud kuul kinnitas üks Farma kunagisi aktsionäre Äripäevale, et Farma suuromanik Grindeks ostis temalt aktsiaid sellelt tasemelt. Kuna Grindeks on teatanud ka soovist väikeaktsionäridelt neile kuuluvad aktsiad välja osta, siis nähtavasti pakub ta ka ametlikus ostupakkumises väikeaktsionäridele hinda 43 krooni lähedale.

Eile näidati börsil taas tugevat ostuhuvi Baltika aktsiate vastu. Börsil vahetas omaniku üle 98 tuhande Baltika aktsia. Viimati oli suurem aktsia kauplemismaht 2000. aasta juunis. Kolmel viimasel kauplemispäeval on Baltika hind tõusnud enam kui veerandi võrra.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:15
Otsi:

Ava täpsem otsing