Harju Elektri aktsial 100 miljoni kroonine käive

Tõnis Oja 28. aprill 2004, 00:00

Harju Elektri aktsia tegi eile börsil 97 miljoni krooni suuruse käibe, mis on selle kauplemise ajaloo suurim.

Viimane kauplemispäev dividendiõiguslike aktsiatega andis mitteresidendist investoritele võimaluse makse optimeerida ja dividendidest loobuda. Harju Elektri aktsiad anti mõneks päevaks residentidele hoiule, sest residendid ei pea nende pealt tulumaksu maksma. Et tegemist on just varem kokkulepitud ja mingil määral isegi teeseldud tehinguga, näitavad tehinguplokkide suurused.

Suurima tehingu käigus vahetas omanikku 560 000 aktsiat, veel üks tehing sooritati 98 170 aktsiaga, millele lisandus kolm tehingut rohkem kui 20 tuhande aktsiaga. Vahetuste käigus alanes aktsia hind pea 2 protsendi võrra, kuid viimane 200 aktsia suurune tehing kaalus üles kogu varasema kauplemispäeva kogumahus pea 800 000 aktsiat, mistõttu aktsia hind sulgus eilsega võrreldes 1,25 protsenti kõrgemal ehk 126,74 kroonil.

Kuna mitteresidentidest dividendisaajad peavad omanikutulult maksma tulumaksu, residendid aga mitte, toimub Tallinna börsil juba mitmendat aastat nähtus, mida võiks nimetada liba- või pseudokäibeks. Nimelt on dividendide pealt tulumaksu maksvatel investoritel on mõttekas dividendimaksmise ajaks oma aktsiaid investorile, kes dividendide pealt makse ei maksa, päevaks-paariks maha müüa. Aktsia müüja ei saa dividende, kuid saab aktsiaid dividendimakse võrra hiljem odavamalt tagasi osta. Aktsia ostja saab endale aga dividendid ja teenib aktsiate ostu-müügi pealt kahjumi, mille saab aasta lõpus kasumit teeninud aktsiatehingutest näiteks maha arvata.

Hansapanga aktsia hind langes 2,31 protsenti 391,17 kroonile, mis tähendab seda, et aktsia hind on vaid veidi kõrgemal, kui fondiemissiooni väljakuulutamise päeval 25. märtsil. Aktsia käive oli 14,9 miljonit krooni.

Rohkem kui miljonikroonise käibe tegi Eesti Telekomi aktsia, mille hind kerkis 0,13 protsenti. Telekomi aktsia on TeliaSonera madalast ülevõtmispakkumisest tekkinud mikro?okist toibunud ning investorid loodavad tulevasele veel kõrgemale pakkumisele.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:23
Otsi:

Ava täpsem otsing