Suuremad pangad lõid eile laenuintressid alla

Inno Tähismaa 13. mai 2004, 00:00

Hansapank teavitas eile soodsast intressitasemest 3,4% ?kõigile?, kelle ostetav vara on alla viie aasta vana ja kes panevad ise sisse 25% eluaseme maksumusest. Endine võrreldav intress oli pangal 3,8%.

Seepeale teatas senine hinnaliider Nordea Pank intressi langemisest 3,5 protsendilt 3,1 protsendile ja Sampo Pank otsustas juba homme tuua oma intressitaseme 3,4% peale. Ainult Ühispank jäi kõrvaltvaatajaks, teavitades vaid, et pakub konkurentidega võrreldavat taset.

Hansapank on viimase aasta jooksul kaotanud teistele pankadele turgu laenude osas, eelmisel nädalal pidi ametist lahkuma Hansapanga eraisikute panganduse senine juht Andres Liinat.

Hansapangas kolm päeva eraisikute pangandust juhtinud Priit Põldoja ütles eile pressikonverentsil, et pank seadis aasta tagasi esikohale Eesti makromajandusliku tasakaalu ning ei soovinud laenuvõtmist õhutada, kuid kaotas sel kombel vaid ise laenukliente.

Põldoja ütles, et pank hakkab vastavalt uuele hinnale ümber vaatama ka seniseid laene.

Põldoja ütles, et Hansapanga eesmärk pole tingimata olla hinnaliider, aga ei välistanud, et intressitase tuleb seoses konkurentsiga uuesti üle vaadata. ?Kahtlemata tuleb Nordea uue pakkumise valguses meie viimast pakkumist üle vaadata, eelkõige Personaalpanganduse klientidele,? märkis Põldoja.

Nordea Pank lasi eile oma soodsaima intressi 3,1% peale. ?Oleme eesmärgiks võtnud olla hinnaliidrid eluasemelaenude turul,? kommenteeris panga otsust jaepanganduse juht Toivo Annus. Tema sõnul saab igale konkurendi otsusele ka vastavalt reageeritud ja Nordea garanteerib turul parima intressi.

Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktor Margus ?uravljov ütles, et pank pakub tänasest laenu 3,4 protsendiga samadel tingimustel mis Hansapank. ?Otsuse tegemine oli natuke aega tagasi plaanitud,? ütles ta. ?Hansapank avalikustas selle enne.?

Ühispank eile oma konkreetse pakkumisega välja ei tulnud. Ühispanga jaepanganduse asejuhataja Eerika Vaikmäe-Koit ütles vaid, et pank teeb klientidele parimaid pakkumisi. ?Hansapangal on olnud seni turu kõrgeimad intressimarginaalid ja see oli nende poolt loomulik käik ? langetada oma intressid turul pakutavate intresside tasemele,? lisas ta.

Veel pool aastat tagasi peatse kriisi eest hoiatanud Hansapank täna soodsama intressitaseme juures majandusele probleeme ei näe. Hansapank Eesti juht Erkki Raasuke ütles, et pank on nüüd tuleviku suhtes positiivsem.

Ka Eesti Pank ei näe intressi alanemises ja laenumahu suurenemises probleemi. Eesti Panga hinnangul ei tohiks mingit ohtu olla, kui laenu andmine vastab ette kirjutatud tingimustele.

Kinnisvaraarendajad peavad intresside langetamist oma tegevust soodustavaks, kuid suurt laenubuumi see nende hinnangul kaasa ei too.

?Pigem tähendab see (intresside langetamine ? toim.), et Hansapank säilitab oma turuosa ? inimene, kes mõtles panga vahetamisele, jääb nüüd tõenäoliselt Hansapanka edasi,? ütles üks Arco Vara omanikest Hillar-Peeter Luitsalu.

Kinnisvaraarendajale ei tähenda see Luitsalu sõnul aga midagi. ?Ega see laenuvõtjaid juurde ei tekita, kes laenu võtta tahtis, sai seda ju Sampost või Nordeastki enam-vähem sarnastel tingimustel võtta, pigem jaotab see pangaturgu ümber.?

?Usun, et mõjutab positiivselt, see on hea otsus. See näitab, et intressid ei tõuse ja krediidivõimalus püsib,? ütles kinnisvarafirma Uus Maa tegevdirektor Jaanus Laugus. ?Kui kardeti, et uusehitustele lisanduv käibemaks kergitab kinnisvara hinda, siis intresside alandamine jätab ju kuumaksu samaks, nii et lõppkokkuvõttes hinnad ei tõuse,? lisas Laugus. ?Pealegi, kes kõiki neid uusi kinnisvaraarendusprojekte finantseerib? Ikka pangad, eks nad peavad siis turu stabiilsena hoidma ja seda saab teha eelkõige laenuintressidega.?

?Vägev, nagu bensiinijaamad juba, konkurents on tihe,? naeris Laugus eile pärastlõunal, kuuldes, et ka Nordea pank läheb intressisõjaga kaasa. Õhtupoolikul liitus intressilangetajate seltskonnaga ka Sampo Pank.

?Eks ta ikka soodustab kinnisvaraarendust, igasugune alandamine soodustab,? ütles Pindi Kinnisvara eluruumide osakonna juhataja Maire Luks. ?Aga asja seestpoolt vaadates ? intresside alandamine tähendab, et pangad hakkavad rohkem ja põhjalikumalt kliendi tausta uurima, intresside alandamine ju toob laenutahtjaid juurde. Pangad laiendavad sihtgruppi ning ka väiksema sissetulekuga inimesed hakkavad laenu tahtma. Siis hakatakse lisatagatisi, lisakäendajaid ja täiendavaid pabereid nõudma ja põhjalikke taustauuringuid tegema. Paljud jäävad laenust ilma.?

Eile õhtul oli kinnisvaraportaali city24 vahendusel ainuüksi Tallinna ja selle ümbrusesse võimalik osta kortereid tervelt kahte tosinasse uhiuude kortermajja.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing