OÜ Lõunapiim jäi ümbrikupalgaga vahele

Kristina Traks 18. mai 2004, 00:00

Süüdistuse kohaselt maksti puidutöötlemise ja -vahendamise ning põllumajandusega tegeleva OÜ Lõunapiim töötajatele ajavahemikul aprill 1996 kuni oktoober 2002 ümbrikupalkadena töötasusid ja puhkusekompensatsioone kokku 4 411 231 krooni.

Deklareerimata raha said nii töölepinguga kui ilma selleta ettevõttes töötanud inimesed. Maksuhaldur tuvastas ümbrikupalkade maksmise ligi 80 töötajale. Maksuhaldurile deklareeriti eeltoodud perioodil ainult töölepinguga tööl olnud inimeste miinimumpalkasid ja neilt kinnipeetud tulu- ja sotsiaalmaks.

Reaalselt töötajaile makstud summadelt jättis OÜ Lõunapiim juhatuse esimees Meelis Mõttus kinni pidamata ja maksuhaldurile üle kandmata tulumaksu 1 143 104 krooni, töötuskindlustusmaksu 10 266 krooni, arvestamata ja tasumata sotsiaalmaksu 1 456 963 krooni ning tööandja töötuskindlustusmaksu 5135 krooni. Kokku tekitas Mõttus riigile kahju 2 615 468 krooni.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakond on Mõttusele esitanud süüdistuse karistusseadustiku sätete alusel, mis käsitlevad vastutust maksuhaldurile esitatud dokumendis valeandmete esitamise ja maksusummade kinnipidamata jätmise eest. Mõlema sätte alusel näeb seadus maksimumkaristusena ette kuni kolmeaastase vabadusekaotuse.

OÜ Lõunapiim juht Meelis Mõttus, kes on rohkem tuntud kui Läti piiri ääres asuva Metsavenna turismitalu omanik, ütles, et ümbrikupalka pole OÜs Lõunapiim makstud. ?Maksuamet on küll saanud arvutamise tulemusena sellised numbrid, aga no rikkus peaks siis ju meie juures kuskilt välja paistma,? ütles Mõttus. ?Meie firma keskmine palk on olnud täiesti samal tasemel piirkonna keskmise palgaga.?

Mõttus lubas maksuameti nõude kohtus vaidlustada.

Nii Mõttus FIEna kui ka OÜ Lõunapiim figureerivad inkassofirmade võlglaste nimekirjades. Samuti on Lõunapiim juba 1999. aastast pidevalt olnud maksuameti võlglaste nimekirjas.

Eelmisel aastal sai Lõunapiim 15 000 krooni trahvi, sest ladustas heinamaadele vadakut, mis sattus ka veekogudesse.

Lõunapiim tegeleb piimatootmisega, ettevõttel on 250 lehma, eelmise aasta käive oli Mõttuse sõnul ca 6 miljonit krooni. 2002. aastal oli käive Krediidiinfo andmeil 4,9 ja kasum 1,2 miljonit krooni. Samasuguse rentaablusega töötas ettevõte ka aasta varem.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing