Eesti Pank soovitab pankadelt küsida fikseeritud intressiga laene

Anne Oja 10. juuni 2004, 00:00

Lõviosa eluasemelaenude intress on praegu seotud Euriboriga ja laenu teenindamise kulud kasvavad selle tõustes. Samuti on enamik laenugraafikuid mitte fikseeritud põhiosa tagasimaksega, vaid annuiteetgraafikud, kus esialgu tasub laenuvõtja peamiselt intressi. Raha paigutamine oma kodusse osutub mitte investeeringuks, vaid kuluks, kuna intresside tõusmise ja sellest tingitud väljakolimise hetkeks pole laenuvõtja põhiosa tagastamiseni õieti jõudnudki.

?Siis on vägagi tõenäoline, et eluasemest, mis tundus juba enda oma, tuleb intresside tõustes välja kolida ja tagasi ei saa midagi,? ütles Eesti Panga asepresident Andres Sutt.

Euribori ennustatakse tõusvat 2009. aastaks ligi 5% tasemele. Hetkel on kuue kuu Euribor veidi üle 2 protsendi.

Eile tutvustas Nordea uut laenutoodet, mis võimaldab fikseerida pikaajaliste eluasemelaenude puhul Euribori piirhinna viieks aastaks.

Näiteks kui seatakse Euribori lagi tasemele 4 protsenti, siis intressi tõustes üle selle kliendile lisaväljaminekut ei tule. Kui Euribor on alla selle, siis ka intress vastavalt väiksem. Intressilae seadmisel tuleb aga kliendil maksta lisamarginaali vastavalt sellele, kui kõrgele lagi on seatud. Näiteks 4% lae puhul tuleb maksta 0,9protsendilisele marginaalile lisamarginaali 0,57 protsenti.

Nordea jaepanganduse juhi Toivo Annuse sõnul ei paku Nordea sarnast toodet ei Põhjamaades ega ka Lätis. Tema sõnul on eesmärgiks vältida olukorda, kus Euribori järsu tõusu korral jääks osa klientidest järsku maksejõuetuks. Nordea prognoosib Euribori tõusu vähemalt 0,5 protsenti lähema aasta jooksul.

Hansapanga eluasemefinantseerimise osakonna arendusjuht Kersti Arro sõnas, et Hansapank pakub viieks aastaks fikseeritud intressimääraga eluasemelaenu 2000. aasta sügisest, hetkel on intress alates 5%.

?Viimasel ajal ei ole see teenus populaarne olnud, kuivõrd Euribor on olnud langustrendis ja klientidel on olnud kasulikum võtta ujuva intressimääraga laenu,? sõnas Arro.

Ühispank on pakkunud intressi fikseerimise võimalust viieks aastaks nn Lõvilaenudel (eluasemelaen noortele), mille väljastamist alustati 2001. aastal, teatas pank. Intressimäär sellel laenul oli väljastamise hetkel 8%, mis sel ajal ei olnud oluliselt kõrgem ujuvintressiga väljastatud laenude intressitasemest. Hetkel vaadatakse pangas pikaajalise eluasemelaenu intressimäära fikseerimise võimalusi üle.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:31
Otsi:

Ava täpsem otsing