Ehitussektoril läks Euroopas hästi

Raivo Sormunen 09. september 2004, 00:00

Eile näitasid Euroopa börsidel tõusu ehitusfirmade aktsiad, kuna sektori kaks suuremat tegijat avaldasid tugevad poolaasta kasuminumbrid.

Vinci SA oli kella viieks õhtul kosunud 3,2 protsenti, 91,50 euroni. Maailma suurima ehituskontserni esimese poolaasta kasum hüppas ligi kolmandiku võrra ning küündis 251,7 miljoni euroni. Kasumit kergitasid suuremaid ehitisi (staadione, lennuvälju, parkimisplatse) haldava kontsessiooniüksuse paranenud marginaalid. Tellimuste maht kosus rekordilise 13,8 miljardi euroni.

Maailma suuruselt kolmanda ehitusfirma Bouygues SA, mis ühtlasi omab ka Prantsusmaa suuruselt kolmandat mobiilsidevõrku, kasum hüppas esimesel poolaastal 92%, 249 miljoni euroni. Kasvu toetas eeskätt just sideüksus. Väärtpaber liikus viie paiku pärastlõunal 28,85 eurol ehk 1,2% plussis.

Kehvasti läks see-eest hotelliketil Accor (kunagi kuulus ettevõtte alla ka Tallinnas asuv hotell Grand Hotel Mercure), mille poolaasta kasum langes 106 miljonilt 81 mln euroni. Prantsuse hotelliketi probleemseteks piirkondadeks on USA ja Prantsusmaa. Accori aktsia oli kella viieks kaotanud hinnas 6,9%.

Põhjala börsidel läks hästi regiooni suurimal kindlustusseltsil Skandia, kuna Morgan Stanley andis aktsiale ostusoovituse. Panga analüütiku Michael Bloomi sõnul on riskid aktsia hinda sisse arvatud ning seltsil on hea potentsiaal turuosa kasvatada.

Hoolimata mõnest suuremast liikujast oli Euroopa börsidel aga eile rahulik ja suunatu kauplemine, kuna suur osa investoreid ootas õhtul toimunud USA keskpanga juhi Allan Greenspani sõnavõttu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing