Pangad langetavad ettevõtluslaenude hinda

Inno Tähismaa 28. september 2004, 00:00

?Suurte ja stabiilsete ettevõtete puhul oleme juba jõudnud lähedale Skandinaavia laenuturu tasemele,? kommenteeris olukorda laenuturul Hansapanga ettevõtete panganduse juht Tiit Nigul, ?täpsed laenutingimused sõltuvad mõistagi kliendist ja projektist.?

Nigul ütles, et omavalitsuste laenude puhul saab tase olla juba alla Euribor + 1%. ?Eriti häid pakkumisi oleme saanud teha erirahastamiste puhul ? näiteks Saksa Kreditanstalt für Wiederaufbau (kfW) krediidiliini raames,? lisas Nigul.

Nordea Panga korporatiivpanganduse juht Rain Silivask rääkis, et sarnaselt eluasemelaenudega on ettevõtete laenude poolel laenuhinnad alanenud. Ta lisas, et tegemist on pigem diferentseerituse suurenemisega ? alla on läinud marginaali alampiir.

?Tugevamatel munitsipaalidel ja riigiosalusega ettevõtetel on laenumarginaal alla 1%. Samuti saavad laene marginaaliga alla 2% tugevamad ja suuremad äriettevõtted,? kirjeldas Silivask Nordea laenupoliitikat. ?Äriettevõtete laenud on ja jäävad pangale kõrgema riskitasemega kui eluasemelaenud ning sellele vastavalt jääb ka laenumarginaal kõrgemaks kui eluasemelaenudel.? Silivaski sõnul ettevõtetele suunatud laenude marginaalide alanemine parematele klientidele jätkub.

Ühispank pakub väikeettevõtetele ettevõtluslaenu intressiga alates 5%. ?Samas ei välista see number erandeid,? ütles Ühispanga pressiesindaja Evelin Allas. Tema sõnul on Ühispangas ettevõtete väikelaenude keskmine intress võrrelduna 2002. aastaga langenud 3,2 protsendipunkti võrra. Sealjuures baasintress on langenud ligi protsendipunkti ning marginaalid ca 2,1 protsendipunkti võrra.

?Suuremate ja stabiilsemate ettevõtete puhul vaatleme turgu eraldi,? märkis Allas, ?ja ka konkreetset intressinumbrit, mis on reeglina madalamad kui väike- ja keskmiste ettevõtete laenude intressid.?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing