Eesti Telekomi aktsial taas korralik käive

Romet Kreek 22. oktoober 2004, 00:00

Eesti Telekomi aktsial oli eile korralik, 45,5 mln kroonine käive. Aktsiaga tehti kaks suurt 0,2 mln aktsiaga plokktehingut 108,27 krooniga ehk pealpool sulgemishinda. Aktsia hind sulgus muutumatult 108,12 kroonil.

Hansapanga aktsia hind tõusis eile üle 127 krooni joone. Börsipäeva sees tehti aktsiaga tehing 127,05 kroonil. Aktsia hind tõusis 1,77 protsenti ja sulgus 126,11 krooni peal. Hansapanga aktsiaga tehti 117 tehingut.

Norma aktsia käive ulatus nelja miljoni kroonini, aktsia hind ei muutunud. Kokku ulatus eilse börsipäeva käive 133,6 mln kroonini.

Ikka ja jälle taban ma end küsimuse eest ? kas Hansapanga aktsia hind ükskord pead ära ei löö. Ükskord tuleb aktsia langus nagunii, seda mis tahes aktsia osas. Ainult et ei tea, kaua tõus veel kestab.

Üleeilses Financial Timesis ilmus Balti aktsiaturgudest lugu, kus Eesti analüütikud on ettevaatlikud. Aktsiaturud on tugevalt tõusnud. Võibolla annab see investoritele inspiratsiooni. Aga millises suunas? Kas lugu teeb investorid ettevaatlikuks? Võib-olla ärkavad hoopis hilised ärkajad, kes saavad teada, et Baltimaades on ka olemas aktsiaturg ja siin on kõvasti teenitud? Ehk tormavad need investorid ostma.

Minule meeldib võrrelda Hansapanka Rootsi pankadega, kuna kõik analüütikud võrdlevad niikuinii panka Kesk- ja Ida-Euroopa pankadega. Aasta algusest on Hansapanga aktsia hind tõusnud 51 protsenti. Nordea panga aktsia hind on tõusnud 13 protsenti, SEBi aktsia seitse ja Swedbanki ja Svenska Handelsbankeni aktsiad viis protsenti.

Vaatame aktsia P/B suhet (aktsia hind/aktsia raamatupidamisväärtus). Hansapank 3,5, Swedbank 1,9, Svenska Handelsbanken 1,8, Nordea 1,6 ja SEB 1,5. Hansapanga aktsiat hinnatakse selle suhtarvu põhjal Nordeast kaks korda kallimaks. Vaatame pankade hindamisel natuke vähemtähtsat P/E suhet (aktsia hind/kasum). Hansapank 16,8, SEB 12, Svenska Handelsbanken 11,7, Swedbank 11,2 ja Nordea 10,3. Hansapank on taas kõige kallim.

Ma ei oska investoritele paremat nõu anda, kui 1) ära satu paanikasse ja 2) satu paanikasse esimesena.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing