EL finantseerib toidutootmise arendusprojekte

Meelis Sirendi 05. november 2004, 00:00

Teadlaste ja toiduainetöösturite ühisprojektid, mis tagavad tervisliku ja ohutu toidu kättesaadavuse ning tõstavad Euroopa toidutööstuse konkurentsivõimet, saavad rahalist tuge ELi 6. raamprogrammist.

Eelkõige puudutab raamprogramm muidugi teadustöö tegijaid, kuid kuna tegemist on väga rakenduslike probleemide lahendamisega, on tööstusettevõtete kaasamine mõne teema puhul lausa eluliselt vajalik, seda enam, et 15% raamprogrammi eelarvest on plaanis kasutada väikeste ja keskmiste ettevõtete toetamiseks.

Tegevusvaldkonna moto on from farm to fork, from fork to farm. Eesti keelses lahti seletatult siis keskendutakse kogu toidu tootmise ahelale, alates põllumajandu-sest/kalandusest kuni jaekaubanduse ja toitlustuseni. Teiselt poolt on huvi keskmes klient, tarbija: tahetakse teada, mida inimesed söövad, mida soovitakse süüa, mida ja kuidas peaks sööma, millised hirmud teatud toitudega kaasas käivad. Ühesõnaga püütakse ette aimata suundumusi, mida peaksid põllumajandus ja toidutööstus tulevikus arvesse võtma.

Teemavaldkondadest on hõlmatud kogu toidutsükkel, alates põllumehest või kalurist kuni sööjani välja. Lisaks veel mõningad keskkonna ja tervisega seotud küsimused. Otseselt toidu töötlemisega on seotud teemad 2, 3, 4 ja 5. Järgnevalt lähemalt neist ja sellest, millistel veel konkreetsematel teemadel projektitaotlusi oodatakse.

Teema eesmärk on teaduslikel alustel uue ja tervislikuma toidu väljatöötamine. Näiteks kuuluvad selle teema alla funktsionaalne toit, uuendtoit ja mahetoit. 2005. ja 2006. aastal oodatakse konkursile taotlusi toitlustajatelt (haiglatoidu teema ja ühiskondliku toitlustamise teema), piimatöötlejatelt (bioaktiivsed piimatooted) ning projekte, mis käsitlevad konkreetselt toidu tootmise parandamist mis tahes etapil.

Euroopa uue toiduseaduse kohaselt peab toit ?olema jälgitav kõigil tootmis-, töötlemis- ja turustamisetappidel?. Teema eesmärk ongi jälgimise meetodite väljatöötamine, harmoniseerimine ja valideerimine, samuti autentsuse kindlakstegemise meetodite väljatöötamine. Järgmistel projektikonkurssidel oodatakse taotlusi lahendamaks probleeme jahutatud ja külmutatud toodete tootmises (2005) ja kiire ning odava seire vahenditega (2006).

Eesmärgiks on täiustatud või täiesti uute kiiremate, usaldatavamate ja odavamate määramismeetodite väljatöötamine, valideerimine ja harmoniseerimine. Sel teemal on jätkuvalt tähelepanu all TSE ehk siis rahvakeeli hullulehmatõve tekitajate määramine ning kahjutuks tegemine, kuid ka juba ammu teatud toidumürgistuste tekitajate määramise vahendid ja meetodid.

See teema on nii üldine, et hõlmab peaaegu kõike, alates mahepõllumajandusest kuni GMO kasutamiseni toidus. Hea meel on täheldada, et võrreldes eelmiste aastate konkurssidega on siin mindud tunduvalt konkreetemaks ja lähemale tootjale. Nii on järgmistel projektikonkurssidel oodatud taotlused köögi- ja puuviljade ja nende toodete kvaliteedi tõstmisest, mesindusest, loomade tõuaretusest, jänesekasvatusest.

Peale eelnimetatud teemade on tööprogrammi lülitatud ka üldine teema, mis hõlmab kogu toidu tootmise ahelat. See on eelkõige mõeldud võimalike uute esilekerkivate probleemide lahendamiseks. Järgnevatel aastatel on siin lahendamist vajavateks küsimusteks näiteks puuviljatoodete kvaliteet ja tarbimise soodustamine, traditsioonilise toidu kvaliteet ja võimalik innovatiivne lähenemine selle tootmises, pooltoodete ja valmistoidu kvaliteet ja ohutus ning 2006. aastal sealiha ja sealihatoodete kvaliteet.

6. raamprogrammi näol on tegemist hiigelsuure ettevõtmisega nii kestuselt (aastad 2002 kuni 2006) kui ka eelarvelt ? kokku 17,5 miljardit eurot. Programmi suuruse tõttu on ka instrumentide hulk, mille kaudu seda ellu viiakse, lai: integreeritud projektid, tippkeskuste võrgustikud, sihtotstarbelised eriprojektid, koordineerimistegevused, eritoetustegevused, lisaks eriprojektid väikeettevõtetele ja infrastruktuuride arenduseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:52
Otsi:

Ava täpsem otsing