Merko Ehituse aktsia kallinemine jätkus

Romet Kreek 17. detsember 2004, 00:00

Merko Ehituse aktsia tõusis eile tähelepanu keskmesse. Eile oli Merko aktsia börsil suurima käibega väärtpaber.

Kui juba teisipäeval oli Merko Ehituse aktsia ebatavaliselt suure käibega (10 mln krooni), siis eile tehti aktsiale 20,5 mln krooni käivet. Aktsia hind tegi taas rekordi, tõustes 17 tehingus 1,39 protsenti, 285,55 kroonile.

Vaatasin huvi pärast sarnaselt panga- ja telekomiaktsiatega ka Merko Ehituse aktsiat Skandinaavia ehitusfirmade kontekstis. Need Skandinaavia ettevõtted tegutsevad ka Eesti ehitusturul.

Hinnates ettevõtte turuväärtust raamatupidamisväärtuse suhtes, on kõige kallimalt hinnatud Merko Ehituse aktsia. Aktsia hinna/kasumi suhtarvu järgi on ettevõtted hinnatud 9?11kordse aastakasumiga. Selles rivistuses on anomaalia NCC, mille P/E on 107,5.

Ettevõtte turuväärtuse/käibe suhtarvu järgi on Merko Ehituse aktsia väga kallis. Merko Ehituse aktsia P/S suhtarv on 0,82 ehk aktsia on kordades kallim kui Skandinaavia konkurendid.

Merko Ehitus on ettevõtte hinnalt jõudnud juba Lemminkäineni kannule. Merko Ehituse turuväärtus oli eile 162 mln eurot, Soome ehitusettevõttel aga 276,6 mln eurot. Rootsi ehitusfirmade kõrval on nii Soome kui ka meie ehitusettevõte väga väike. Skanska turuväärtus on 3,7 miljardit eurot ja NCC-l natuke üle miljardi euro.

Merko Ehituse aktsia on tõusnud aasta algusest 52 protsenti. Ma arvasin, et selle numbriga on Merko Ehituse aktsia võrdlusgrupist suurima tõusu teinud aktsia. Kõige rohkem on hoopis tõusnud NCC aktsia, mille hind on kerkinud 53,2 protsenti. Skanska aktsia on kallinenud 25,6 protsenti, kuid Lemminkäineni aktsia hind on langenud 4,7 protsenti.

Dividenditootluses ei leidunud Lemminkäinenile vastast. Aktsia dividenditootlus oli 15,4 protsenti. Hea dividenditootluse pärast ei soovitaks veel aktsiat ostma tormata. Kuna Soomes muutus maksustamine, maksid Soome ettevõtted sel aastal kopsakaid erakorralisi lisadividende. Skanska dividenditulusus oli 3,8 protsenti, NCC-l 3,2 protsenti. Merko Ehituse dividenditootlus oli 1,5 protsenti.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing