Ühendriikide dollar tõstab taas pead

Raivo Sormunen 18. jaanuar 2006, 00:00

USA dollar hakkas eile taas tugevnema, kuna riigi tööstussektori raport näitas, et maailma suurima majanduse tempo peaks ilusti ära seedima veel kaks baasintresside tõstet.

USAs kasvas möödunud kuul tööstussektori toodang 0,6% ja tootmisvõimsus ulatus enam kui viie aasta kõrgtasemeni. Tervel möödunud aastal kokku oli töötustoodangu müügikasv 3,2%. Lisaks on jätkunud keskpanga raporti kohaselt korralik kasv ka jaanuaris, mis väljendus New Yorgi osariigi tööstussektori indeksi tugevas näitajas.

"USA majandus liigub jätkuvalt korraliku kiirusega ning oodata on veel kahte baasintressimäärade tõstmist," ütles Bloombergile CSFB valuutastrateeg Jesper Dannesboe. "Me ootame dollari tugevnemist ning otsime võimalusi dollarite ostmiseks."

Kui jaanuari lõpu baasintressimäära tõstmises ollakse turul peaaegu täielikult kindlad (4,25 protsendilt 4,5-le), siis märtsis toimuva keskpanga koosoleku osas ennustab baasintressimäärade tõusu 4,5 protsendilt 4,75-le umbes 50% spekulantidest. Kuna aasta alguses oli intresside tõusu uskujaid vähem, ongi Ühendriikide valuuta hakanud taas kosuma. Teiste maailma juhtivvaluutadega võrreldes kõrgemad intressitasemed meelitavad investoreid dollarit ostma ning see mõjub dollarile positiivselt.

Eile sai euro eest pärastlõunal 1,2056 dollarit (12,98 krooni dollar).

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing