Pühapäev 23. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Töötajate lahkumine kannustab Leedut alampalka tõstma

Sirje Rank 24. märts 2006, 00:00

1. juulist tõuseb Leedus alampalk 550 litilt 600 litile (2718 krooni), aastaks 2008 peaks see kerkima 800 litile ehk 3624 kroonile.

"Leedust ei pea saama odava tööjõu riiki," kommenteeris Leedu sotsiaalminister Vilija Blinkeviciute agentuurile Bloomberg, "väga oluline on jätkata alampalga tõstmist." Leedu ametisolevale valitsusele on see kolmas kord seda teha.

Analüütikud on skeptilisemad. "50-litine alampalga tõus on liiga marginaalne, et väljarännet vähendada," kommenteeris SEB Vilniaus Bankase analüütik Vilija Tauraite. "Leedu ja lääneriikide palkade vahel on kolme- kuni kaheksakordne vahe." Läinud aasta neljandas kvartalis oli keskmine palk Leedus ca 6470 krooni, Saksamaal 58 230 krooni kuus.

Leedu on Eurostati andmeil see riik ELis, kust on kõige rohkem inimesi välisriikidesse tööle läinud, hinnanguliselt ca 15% tööealisest elanikkonnast.

Lätis on sama näitaja 10% ning tööjõu väljavool valitsuse jaoks üks põletavamaid probleeme, ütles SEB Unibanka analüütik Andris Vilks. Väljarände tempoks hindab Vilks Lätis ca 20 000 inimest aastas. Nüüd, kui tööturu avavad ka mitmed Lõuna-Euroopa riigid, võib ennustada tööjõunappuse teravnemist näiteks hotellinduses ja toitlustuses.

Ka Lätis kaalub valitsus tööjõu väljarände pidurdamise võimalusi. Riigi majandusministeerium tõdeb, et ainus tõhus abinõu oleks kolmekordne palkade tõus.

Vilksi sõnul loodetakse efekti üksikisiku tulumaksu alandamisest kolme aasta perspektiivis 25 protsendilt 15 protsendile. Kaalumisel on maksuvaba miinimumi tõstmine ja riigieelarveliste asutuste palgatõus tänavu ca 10-20%, konkreetseid samme veel ei ole.

Keskmine palgatõus oli Lätis mullu 17%, tänavune prognoos on 15%. Alampalk on aga Vilksi arvates liiga väike suurus, et selle tõstmine efekti annaks. Pigem tuleb ettevõtjatel kasumite arvel palku kergitada.

Äripäev kirjutas sel nädalal, kuidas Soome tööturu avanemine tekitab ka Eestis uue välismaale tööle minejate laine. Trendi pidurdaks palgatõus, ütles Hansabank Marketsi analüütik Maris Lauri. Palgatõusu suuruse üle ei tahtnud ta spekuleerida, pealegi on see sektoriti väga erinev, kuid tõus peaks olema "tuntav". Praeguse hinnataseme jaoks maainimesele ehk 10 000-15 000 kroonile kuus, Tallinna inimesele rohkem. "Sügisel võib ees oodata päris valus palgatõus," ütles Lauri. Rahandusministeerium prognoosib Eesti tänavuse keskmise brutopalga kasvuks 10,4%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:51
Otsi:

Ava täpsem otsing