Nasdaqi aitas viie aasta rekordini intressitõstmise lõpu lootus

Annika Matson 06. aprill 2006, 00:00

Nasdaq kerkis päevaga 0,4 protsenti, 2345,36 punktini, mis oli indeksi viimase viie aasta uus kõrgeim tase. Viimati oli indeks nii kõrgel 2001. aasta veebruaris. USA keskpank (Fed) teatas teisipäeval, et maailma suurima majandusega riigi inflatsioon on saadud kontrolli alla, ning andis mõista, et baasintressi tõstmisega on lõppfaasi jõutud. Euroopa Keskpank aga näib samal ajal just oma intressitõstmisega alustanud olevat. "USA majandus on lähedal tasakaalustatud kasvule, mis võib tähendada, et intressimäärad on saavutanud neutraalse taseme," ütles Richmondi Federal Reserve Banki president Jeffrey Lacker.

Nafta hind langes USAs ligi protsendi võrra tänu ennustusele, et naftaarud eelmisel nädalal kasvasid. See uudis leevendas hirmu, et kõrged energia hinnad kahandavad ettevõtete kasumeid terve aasta jooskul.

"Uudised, et nafta hind langeb ja USA keskpank lõpetab intresside tõstmise, mõjusid Nasdaqile stimuleerivalt," ütles USA investeerimispanga Johnson Illington Advisors investeeringute juht Hugh Johnson USA ajalehele The New York Times. Analüütikud kommenteerisid, et baasintresside tõstmise lõpetamine annab parema väljavaate pankade kasumi kasvule. Teisipäeval lõpetasid päeva plussis ka näiteks Dow Jonesi komponentide hulka kuuluvad firmad Citigroup ja JPMorgan Chase. Tõusu põhjustas Merrill Lynchi analüütikute otsus tõsta pankade esimese kvartali kasumiprognoose.

USA aktsiaturgudel valitses teisipäeval tõeline optimism. Analüütikute sõnul olid ka investorid altimad panema aktsiaturgudele värsket raha, kuna algas just uus kvartal. Nasdaqil kaubeldava Google'i aktsiad kerkisid teisipäeval 3,8 protsenti, 404,34 dollarini. Analüütikud põhjendasid tõusu investorite optimistlike ootusega kvartalitulemuste osas.

Euroopa investeerimispankade analüütikud lootsid, et USA turgude optimism kandub üle ka Euroopasse. "Lootus on, et USAs lõpetatakse baasintresside tõstmine ja inflatsioon on saadud kontrolli alla ning sealne optimism võib üle kanduda ka Euroopa turgudele," kommenteeris Madridis asuva Venture Finanzas aktsiaturgude juht Francisco Salvador.

Eestis kaupleb Nasdaq 100 indeksiaktsiaga QQQQ ligi 250 inimest. LHV-l on neid investoreid 180, Ühispangal paarkümmend, lisaks on umbes kümnel olnud nii ostu- kui müügioptsioone. "QQQQ fänne on viimase aastaga vähemaks jäänud, sest USA turule on lisandunud terve hulk indeksiaktsiaid ja börsil kaubeldavaid fonde, mis on lasknud hüpata meile muidu kättesaamatute, kuid samas kiirelt kasvavate turgude rongile," ütles SEB Eesti Ühispanga aktsiamaakler Peeter Koppel. Tema sõnul on väga populaarsed fondid Jaapani EWJ, Brasiilia EWZ, Ladina-Ameerika ILF, Hiina TDF ja FXI ning India IIF. Hansapanga andmetel teevad QQQQga tehinguid ligi kümme klienti.

Indeksiaktsia ostmine väärtpaberikontole maksab 175 (LHV) kuni 275 krooni (SEB), millele lisandub 0,25-0,3% tehingu mahust. Kauplemiskontolt ostes on tasu 0,02 dollarit aktsia kohta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:53
Otsi:

Ava täpsem otsing