Plahvatused peatasid Egiptuse puhkemelu

Tõnis Arnover 26. aprill 2006, 00:00

Dahab on populaarsust koguv kuurortlinn Siinai poolsaarel, kuhu viimastel aastatel on ehitatud üha luksuslikumaid hotelle nagu Sharm el-Sheikhis. Plahvatuste eel valitses linnas õdus puhkemeeleolu, inimesed olid hakanud kogunema restoranidesse ja ostukeskustes käis vilgas äri. Turistide seas oli väga palju egiptlasi, kes olid tulnud tähistama traditsioonilist kevadpüha Sham el-Nessimit ja kopti kiriku lihavõtteid.

Selle idülli purustasid kell veerand kaheksa pea üheaegselt toimunud kolm tugevat plahvatust. Esimene pomm kärgatas Nelsoni restoranis, teine Aladdini kohvikus ja kolmas Ghazala supermarketis. Tublisti said kannatada lähikonna turg ja selle müügiputkad.

Pealtnägijate sõnul oli vaatepilt kohutav. Plahvatuskohtade ümbruses olid tänavad kaetud rusudega, mille vahel lebas laipu ja söestunud kehaosi. Inimesed olid paanikas, nutsid ja karjusid. Haavatud tõsteti kiiresti autodele, mis toimetasid need Sharm el-Sheikhi ja isegi 530 kilomeetri kaugusele Kairo haiglatesse, kuna kohalik haigla ei suutnud neid vastu võtta.

Politsei andmeil sai surma 23 inimest, neist kolm välismaalast, haavatuid oli ligi paarsada. Surnute ja haavatute seas oli paarkümmend välisriikide - Saksa, Taani, Briti, Prantsuse ja Itaalia kodanikku. Eesti välisministeeriumi andmeil plahvatuste ajal Dahabis eestlasi ei olnud.

See on paari aasta jooksul juba kolmas terrorirünnak Egiptuse turismipaikades. Analoogsetes plahvatustes sai 2004. aasta oktoobris Tabas surma 34 ning 2005. aasta juulis Sharm el-Sheikhis 60 inimest.

Mõistagi hakkasid Egiptuse eksperdid kohe uurima plahvatuste põhjusi, toimepanijaid ja võimalikku seotust varasemate terroriaktidega. Turism on Egiptusele erakordselt tähtis. Mullu külastas riiki 8 miljonit turisti.

Egiptuse politsei on seoses plahvatustega kinni pidanud kümme inimest. Kõik vahistatud olid egiptlased, kuid ametivõimud keeldusid kommenteerimast, kuidas nad pommiplahvatustega seotud või kas neid kahtlustatakse mingi konkreetse rühmituse liikmeks olemises, vahendas Reuters.

Kairo poliitika- ja strateegiauuringute keskuse Ahram sõjaväeanalüütik Amr el-Chuobaki prognoosis, et kolme terrorirünnaku taga on väiksed sõltumatud Egiptuses tegutsevad terrorirühmitused, kellel puudub seos rahvusvahelise Al-Qaeda terrorivõrgustikuga ja keda on seetõttu väga raske tabada. Sama arvamust väljendas terroriakti hukka mõistnud Egiptuse president Hosni Mubarak.

USA RANDi uurimiskeskuse terrorismiekspert Bruce Hoffman avaldas arvamust, et kui terrorigrupid suudavad Egiptuse tõhusale vastutegutsemisele vaatamata pommiplahvatusi korraldada, siis näitab see nende leidlikkust ja kohanemisvõimet. Ta nimetas Egiptuse nõrgimaks kohaks Siinai poolsaart, mille peamisi kuurorte on järjest rünnatud.

Oletusi tehakse ka pommirünnakute ajastatuse kohta. Taba rünnak toimus päev pärast Araabia-Iisraeli 1973. aasta sõja lõpu tähistamist. Sharm el-Sheikhi rünnak revolutsiooni aastapäeval ning eilne terroriakt päev enne Iisraeli vägede Siinailt tagasitõmbamise aastapäeva. Päev enne seda oli taas üle pika aja avalikkuse ees Al-Jazeera televisioonis esinenud Al-Qaeda liider Osama bin Laden.

Samuti võib viimast rünnakut pidada kättemaksuks selle eest, et eelmisel nädalal oli vahistatud Kairos 22 inimest, kes olid kavandanud terroriakte.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:57
Otsi:

Ava täpsem otsing