Reede 24. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Sauelaste kiirgushirm ei taandu

Harry Tuul 28. aprill 2006, 00:00

Kolmapäeva õhtul kogunes vähemalt 40 Alliku küla elanikku kollase ühekorruselise seltsimaja ahjuküttega saali kuulama reisil käinute ettekandeid. Koosoleku alguses luges kohalik aktivist Eha Lettermo ette vaid olulisemad kohad seitsmeleheküljelisest sotsiaalministeeriumi vastusest elanike kirjale.

"Me natuke juba mõistame seadusi. Ei ole päris nii, et ma otsustan ja teen ning teistega ei konsulteeri," rääkis koosoleku juht Lettermo. Tema teatel kogusid külaelanikud üle 1200 allkirja ja esitasid vallale ettepaneku jätta Steri tehase hoone kasutusloata. Kuigi Allikul elab vaid ligi 700 inimest, ei näe Lettermo allkirjade arvus midagi imelikku, sest neid toetasid naabervallad Vanamõisa ja Hüüru, aga ka sõbrad ja tuttavad, kes tunnevad muret.

Paarisaja meetri kaugusel üle tee asuvast Steri tehasest toimunud koosolek jätkus tutvustava reisivideo ja pildisarjaga Brnost umbes 30 km kaugusel Veverska Bityskas asuvast steriliseerimistehasest, kus käis kuus inimest. Nende hulgas kaks volikogu liiget, kolm Alliku küla elanikku ja kiirgusekspert Eesti Geoloogiakeskusest. Kolmepäevase reisi korraldas ja selle eest tasus Saue vallavalitsus.

"See on loomulik, et inimestel on erinevad arvamused," ütles Saue vallavolikogu liige ja reisi projektijuht Valeri Alba, kuid lisas, et laata pidama hakata ei pea ta õigeks.

Valdavalt vaenulikus meeleolus möödunud kohtumisel jäädi siiski viisakaks. Samas tekitas nii suurt pahameelt kui ka naeru reisil käinud Mait Saare jutt sellest, kuidas kaasas olnud kiirgusekspert avastas lennujaamas, et oli täppisdosimeetri maha jätnud. "Õnneks oli meil kaasas valla käsidosimeeter," rääkis Saar.

Steri ASi administratsiooni juhi Sirle Elmati sõnul on nad teadlikud inimeste meeleolust, kuid loodavad keskkonnamõjude hindamisega hirmud hajutada. "Oleme keskkonnamõjude hindamise programmi juba kokku pannud," ütles Elmat, kuid nentis, et sellegipoolest võtab tulemuse teadasaamine ligi neli kuud.

Saue vallavolikogu esimees Indrek Tiidemann ei olnud kohtumisele kutsutud ning seepärast ei osanud ta selle kohta midagi rääkida, kuid volikogus oli teema taas kord arutlusel eile õhtul toimunud istungil. "Me arutame seda igal istungil," lisas Tiidemann.

Tallinnast mõne kilomeetri kaugusel Saue vallas asuvas ASi Steri tehases plaanitakse hakata radioaktiivse kiirguse abil steriliseerima Rootsist ja Soomest toodud ühekordselt kasutatavaid meditsiinitarbeid: süstlaid, kindaid, kitleid ja laboritarbeid.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:57
Otsi:

Ava täpsem otsing