Koolitoiduäris kosuvad üksikud ettevõtted

Piret Reiljan 29. august 2006, 00:00

Riik toetab alates tänavu jaanuarist algkooli kõrval ka põhikooli laste toitlustamist. "Sööjaid on kindlasti rohkem ja ka käive kasvas viimasel poolaastal 30%," rääkis ASi Eesti Eine juhataja Merike Tootsi.

Müük on riigi toetuse laienedes kasvanud ka peamiselt Lõuna-Eesti koole toitlustava Fazer Eesti ASi/Amica müügidirektori Rita Reimi sõnul. "Samas on kasv tingitud ka koolipuhvetite suuremast edust, sest suur osa keskkoolinoori ostab toidupoolist hoopis puhvetist," märkis Reim.

Kuigi toidetavaid suid tekib juurde, pole uutel tegijatel koolitoitlustuse turule asja. Praegused toitlustajad on suuremate koolidega aastatepikkused lepingud sõlminud.

Aastaid koolitoitlustuse võimalusi uurinud Toidukuller OÜ juht Andres Kudelin on üritamast loobunud. "Suurte tegijate kogemus üha kasvab, meie ei pääse löögile ning koolitoitlustuse üks põhinõudmine on just varasem kogemus," selgitas ettevõtja.

Kudelin mõistab koolitoitlustusega kaasnevaid erinõudmisi, kuid usub, et suudaks täita kõik tingimused. "Ka meie firmas on olemas vastava haridusega inimene, kes oskab lastele sobiva tervisliku menüü kokku panna," kinnitas ta.

Suurtele on alla andnud ka Hiiumaal Kärdlas tegutsev väike toitlustusettevõte OÜ Raaret. "Meil õnnestus ühe põhikooli toitlustamise pakkumine võita seitsme aasta eest, mil eriti keegi selle äri vastu veel huvi ei tundnud," sõnas ettevõtte juhataja Urve Lillimägi.

Koolitoitlustuse OÜ tegevjuhi Tiit Rehepapi sõnul pole laienemine sugugi kerge ka vanadele tegijatele. "Toitlustajatel on koolidega pikaajalised lepingud, mistõttu on turg lihtsalt täis," märkis ta.

Kuigi riigi toetus õpilaste toitlustamisele on kasvanud 10 kroonini, ei ole teenusepakkujad hindadega sugugi rahul. "Juurviljade hinnad on metsikult tõusnud, töötajatele tuleb rohkem maksta, samuti kallineb transport," nentis Tootsi, kelle sõnul on koolidel toitlustajaga reeglina kuni viieaastane leping, milles on hinnad üsna jäigalt paigas.

Koolitoiduäri tulususe suhtes on ettevõtjad vaatamata käibe pidevale kasvule kahtleval seisukohal. "Tulus see kindlasti ei ole," arvab toiduainete hinnatõusule viidanud Tootsi. "Praeguse hinnataseme juures saab laste toiduvalik olla üksnes kesine," tõdes Rehepapp.

Eesti Eine alustab sügisest toitlustamist kümnes koolis, sealhulgas neljas uues õppeasutuses. Fazer/Amica asub sügisel toitlustama 34 õppeasutust, nende hulgas kahte uut kooli. Koolitoitlustuse OÜ teenindab 12 Tallinna kooli, uusi koole sel aastal ei lisandunud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing