Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Kaalu alandamiseks hoia kalorite hulk 10% defitsiidis
Toidukordade arv päevas peaks olema vähemalt viis (võib ka rohkem). Põhitoidukordade vahel võiks olla väikeseid toidukordi, näiteks kolm põhitoidukorda + kaks oodet - see on ainus võimalus kiirendada ainevahetust.
Hommikune toidukord on päeva alus. Mida õhtu poole, seda kergemaks (kalorivaesemaks) peaks toidukorrad minema.
Pole olemas maagilist kellaaega (kell 6, pärast mida söödud toit rasvaks muutub), oluline on see, mida te sööte ja milline on teie energiakulu päeva jooksul - sama palju peaks ka tagasi sööma, kui on eesmärk kehakaalu säilitada. Kui tahetakse kaalu alandada, peaks kalorite hulk olema umbes 10% defitsiidis, näiteks 3000 kcal kulutuse juures oleks dieediks tarvis tarbida 2700 kcal.
Iga toidukord peaks sisaldama valku - kui tegelete spordiga ja olete füüsiliselt aktiivne. Mitteaktiivsel inimesel on valgu vajadus 1 gr/kg kohta, aktiivsel 1,5 gr/kg. Lihaste kasvu ja parema sportliku vormi saavutamiseks ca 2 gr/kg. Ehk ühes toidukorras meestel ca 30-40 gr (sõltuvalt kehakaalust ja treeningintensiivsusest), naistel ca 15-25 gr.
Energia nõudlus kalorites on ca 50 kg naisterahval päevas 2000 kcal (kui kaasneb aktiivne treening, võib nõudlus olla ca 2500 kcal).
90 kg meesterahva ööpäevane energiakulutus on ca 2500 kcal, koos treeninguga 3000-3500 kcal.
Pärast trenni ei tohiks unustada süüa süsivesikuid - nende suhe valguga võiks olla 2:1, näiteks meestele 50-60 gr süsivesikuid ja 20-30 gr valku, naistele 30-50 gr süsivesikuid ja 15-25 gr valku.
Rasva pole vaja peljata ning dieedi ajal oleks mõistlik toidule lisada 20-50 g rasva sõltuvalt energiakulust.
Kõigepealt tuleks süüa ning seejärel juua, et sundida organismi kasutama rohkem maomahlu seedimisprotsessis. See aitab samas ka söömist aeglustada, et vältida ülesöömist.
Juua võiks vett ja päevase koguse kaloreid peaks saama tavatoidust ja toidulisanditest, vähem tarbima energiat sisaldavaid jooke nagu mahlad, valmisjoogid jne.
Autor: Ott Kiivikas