Pankur rääkis börsi üles

Raivo Sormunen 27. september 2006, 00:00

Dallase föderaalreservi juht rääkis esmaspäeval USAs börsi üles, öeldes, et aeglustuv majanduskasv aitab riigis summutada inflatsiooni ning tegelikult on majanduses nõrkus vaid auto- ja kinnisvarasektoris.

Richard Fisher sõnul on USA majandus hoolimata kinnisvaraturust, kus on toimumas tõsine korrektsioon, terve ja jõuline.

USA turgu laialt kajastava S&P 500 indeks tõusis üleeile 1326,37 punktini ehk viimase viie aasta kõrgeima tasemeni. Eile hommikul esimese kauplemistunniga oli indeks veel 0,3% tugevnenud.

Börsid said päeva alguses tuge langevast nafta hinnast, kuid jätsid negatiivselt reageerimata pärastlõunal toimunud kiirele nafta hinna kosumisele. Kiiresti suutis turg unustada ka kinnisvara hinna languse uudise. Nimelt odavnes USAs augustis keskmise eluaseme hind kuuga 230 000 dollarilt 225 000 dollarini. Tegemist oli esimese hinnalangusega pärast 1995. a. "Majanduskasvu tempo võib küll langeda, kuid see ei tähenda veel börsi surma. Minu arvates on vara rääkida regressioonist," ütles AP-le RBC Dain Rauscheri aktsiaturgude strateeg Philip S. Dow.

Turul valitseb praegu mõningane segadus. Investorid vaidlevad selle üle, kas rõõmustada majandusnäitajate nõrgenemise peale, kuna see peatab laenuintresside kallinemise või hoopis muretseda võimaliku regressioonitekke pärast.

USA rõõmust sai osa ka Euroopa. "Turul ollakse mures Ühendriikide tarbijate kulutamistempo vähenemise pärast. Pangajuhi kommentaar rahustas mõningal määral neid hirme," ütles Bloombergile F&C Asset Managementi Euroopa turgude strateeg Peter Jarvis. Tõusu vedas tehnoloogiasektor, mis on majanduskasvu tempost kõige enam sõltuvuses. Nokia aktsia oli pärastlõunaks plussis 1,2% ja Euroopa suurim mikrokiipide tootja STMicroelectronics 2,3%.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing