Soojendatud vana supp

Elmar Sepp 14. november 2006, 00:00

Äripäev tõstis üles teema, mis on juba ammu ära kirjutatud. Minu nimega seostada püütud korteritehingud on põhjalikult läbi jahvatatud ka kohtuveskites. Sealgi anti juba 2003. a õiguslik hinnang ÄP käsitletud tehingutele. Mingit uut korteriafääri, nagu ajaleht püüab näidata, ei ole.

2004. a võttis Riigikogu vastu seadusemuudatuse, mille järgi võõrandatakse kortereid kohaliku omavalitsuse kehtestatud korras. Tänu üksmeelsele seisukohale koalitsioonipartneritega sai Tallinnas võimul olev Keskerakond võimaluse hakata teostama ammust lubadust lahendada sundüürnike eluasemeprobleem.

Paljud pered olid sattunud omandireformi käigus ebaõiglase kohtlemise ohvriks ja saanud külge sundüürniku sildi. Keskerakondlik linnavõim lõi Tallinnas läbipaistva süsteemi, mille kaudu on lahendatud kümnete oma senise eluaseme erastamist aastaid oodanud perede korteriprobleem. Inimesed said tänu linna sõlmitud lepingutele lõpuks korteriomanikeks. Kõik need otsused sündisid mitmes komisjonis toimunud aruteludes ja ka linnavolikogu suures saalis.

Korterisaajate hulka võis sattuda ka inimesi, kes tegelikult ei vajanudki hädasti seda elamispinda või olid algusest peale kavatsenud sellega raha teenida. Nagu selgus, tegidki mõned sundüürnikud oma seisundi rahaks.

Iseküsimus on see, kas peab niisugust tegutsemist pahaks panema nii tormiliselt kasvaval kinnisvaraturul, nagu see on Tallinnas, või majanduslikes raskustes elanike puhul, nagu neid meie kõrval veel liiga palju elab. Võibolla tõesti piisas mõnele korteri eest saadud 80 000 või 125 000 kroonist.

Mina ei saa kuidagi käsitletud tegude eest vastutada ning minu süütust on kinnitanud ka õigusemõistmine. Kohtuliku arutelu käigus tehti 2003. a kindlaks, et ühegi isiku huve pole rikutud ja linn pole nende lepingute kaudu ei majanduslikku ega moraalset kahju saanud. Keegi pole tehingu sõlmimisel notari juures vastupidist väitnud. Vaid üksikud inimesed kasutasid oma staatust iseenda majandusliku olukorra parandamiseks.

Kohus on otsuse langetanud. Mida uut siis nüüd ÄP leidis? Ei midagi, sest otsitavat lihtsalt pole. Mis aga on, see on alanud valimisvõitlus.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing