Akende hinnad aina tõusevad

Kadi Heinsalu 24. aprill 2007, 00:00

PVC-akende tootja Fasal Eesti ASi tootmisjuht Mikk-Jaan Mikk sõnas, et iga koorem on eelmisest kallim, klaasi hind tõusid mullu umbes 20% ja nüüd samuti 10%, lisaks kallinesid sulused. "Väljamüügihinda eriti tõsta ei anna," lisas ta.

Haapsalu akna- ja uksetehase tootmisdirektor Peeter Sarv rääkis, et sügisel tõusid neil akende hinnad 25%. Et märtsist tõusid just suluste hinnad, on hinnakiri on muutmisel. "Uusi hindu veel ei tea," lisas ta. Tõusnud on ka raamide juures kasutatava alumiiniumi hind.

Viljandi Aken ja Uks ASi aknadivisjoni juht Veiko Põldsaar lausus, et märtsis tõusid hinnad lepingulistele partneritele 7% ja klaasi hind on tõusmas veelgi. "On räägitud tavalise toorklaasi hinna kuni 45% tõusust," rääkis ta. Ka neil pole uusi hindu veel tehtud.

Suurima aknatootja ASi Glaskek Tallinna esinduse juht Ingvar Kadastu sõnas, et neil on uued hinnad just koostamisel, tõus selgub mai alguseks. "Tooraine hind tõuseb," põhjendas ta.

Tartumaa aknatootja Klaasproff OÜ omanik Rain Kaljuste rääkis, et klaasi hind on tõusnud eelmisest suvest järk-järgult 4-6 korda. Kallinenud on ka tööjõud. "Toome klaasi Aasiast, Venemaalt, Euroopast," jätkas ta. Eriti on tõusnud selektiivklaasi hind, mis enamasti läheb klaaspakettakendesse.

Kuna konkurents on tugev, siis akende hindasid pole Klaasiproff saanud samas taktis tõsta. "Raskeks läheb, suvi on suhteliselt tume maa," tõdes Kaljuste.

Lehtklaasi töötlemise ja paigaldamisega tegeleva ASi Klaasmerk juhatuse liikme Ain Kirnmanni sõnul tõuseb nende andmetel juunis nii tavalise kui ka selektiivklaasi hind olenevalt tüübist 7-25%.

"Oleme sunnitud mais hinda tõstma," jätkas ta. Klaasivalmistajate üks kulu on energiamaks, mis sõltub nafta maailmaturuhinnast ja mille klaasitootjad arvele lisavad. Selle tõusu tõttu tõstis Klaasmerk hiljuti klaasi hinda 7%.

Klaasi kõrval kallineb pidevalt puit, millest valmistatakse raame. Järvamaa aknatootja Viking Window ASi tegevdirektor Ilmar Iva rääkis, et nad ei teagi ette, mis hinnaga puitu neile müüakse, uus hind selgub vahetult enne partii saabumist. Kuna Eesti puitu ei jagu, ostab Viking Window seda kallimalt ka Rootsist ja Soomest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing