Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
E-ained võivad olla ohtlikud
Inimene sööb teadmatult iga päev sisse terve hulga toiduainetes leiduvaid E-koodiga lisaaineid. Paljud neist on tervisele kahjulikud või suurtes kogustes koguni ohtlikud.
Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi dotsendi Tiiu Lieberi sõnul on probleemseteks aineteks eelkõige sünteetilised toiduvärvid, mis võivad liigselt tarbimisel tekitada lööbeid, allergiat, peavalu, hüperenergilisust ning mitmeid muid hädasid. Viimaste koodivahemik jääb 100 ja 199 vahele.
Sama meelt on ka Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudi toiduteaduse osakonna assistent Erge Tedersoo, kes toob välja ka teise grupi aineid, millega piiri tasuks pidada. Nendeks on tema sõnul sünteetilised säilitusained, mida toiduainetööstuses toodete pikemaks säilimiseks agaralt kasutatakse.
Kõige hoolsamalt peaksid söödavates toitudes sisalduvaid komponente jälgima Tedersoo arvates toiduallergikud, kellel võib erinevate E-koodiga ainete vastu esineda ülitundlikkust, mis võib viia nohu, liigesevalude või nahaärrituse tekkimiseni.
Oluline on hoida silm peal ka laste toidulauale sattuva osas, sest just kõige väiksemate tarbijate meelitamiseks kasutab toiduainetööstus ohtralt erinevaid asovärve, mis toidukaubad värvikirevaks teevad. "Kindlasti ei soovita ka kunstlikke magusaineid. Need on kehavõõrad ained ja võivad tekitada probleeme," toonitas Lieber.
Ka toitumisspetsialist Kätrin Karu on sama meelt. "Lisaaineterikkad on värvilised ja tavatoodetest samadel tingimustel pikema säilivusajaga tooted," selgitas ta. Nende sagedane tarbimine võib samuti viia terviserikete tekkimiseni.
Veterinaar- ja toiduameti peaspetsialisti Jaana Oona sõnul kuuluvad kõige "E-rikkamate" toiduainete gruppi, mille tarbimist tasuks vähendada või koguni vältida, karastusjoogid, maiustused, sealhulgas väga värvikirevad pulgakommid ja nätsud, samuti pagari-, kala- ja light-tooted. E-ainetest vohavad ka erinevad pakisupid ja lihatooted.
Oona ja Karu arvates ei tasuks igapäevasele toidulauale head ja paremat ostes kartma hakata, sest ainete mõõdukas tarbimine endast alati suurt riski ei kujuta. "E-koodiga lisaainete hulgas on ka väga palju kasulikke ja täiesti tavalisi toidukomponente nagu tärklis, agar-agar, askorbiinhape ja muud," selgitas Karu ja lisas, et kõigi E-de toidupakil nägemist ei tasuks kindlasti karta.
Lisaainete olemasolu ma toiduainetes eriti ei vaata. Minu meelest ei saa seda lõpmatuseni jälgida, sest lisaks säilitusainetele märgitakse ka soola ja suhkrut mõnedel toodetel E-ainetena. Pigem vaatan, et toode oleks eestimaine ja kehtiva realiseerimiskuupäevaga, mis ei saabuks kolme aasta pärast.