Uued büroohooned rajatakse äärelinna

07. aprill 2008, 00:00

Valdav osa büroopindade uusarendusi valmib äärelinnas, sest äritegevus kontsentreerub sinna, nt Ülemiste City, Lasnamäe tööstuspark, Kalevi kvartal.

Uute kruntide nappuse tõttu südalinnas ja jätkuvalt kõrge nõudluse mõjul A-klassi büroopinna järele on omanikud alustanud olemasolevate büroohoonete ümberehitusi südalinnas. 2007. aastal lisandus turule umbes 57 800 m2 uut või rekonstrueeritud A- ja B-klassi büroopinda, millest A-klassi pindu oli 13%, B1-klassi pindu 55% ja B2-klassi pindu 32%.

Ainus eelmisel aastal valminud A-klassi büroohoone oli Tornimäe Ärikeskus (7400 m2). Kaks kolmandikku uutest büroopindadest valmis väljaspool südalinna ja kolmandik südalinnas.

Käibele võeti 70 000 m2 pinda. Nõutavaimad olid A-klassi büroopinnad, mis tüüpiliselt üüritakse 100%liselt välja enne büroohoone valmimist. Eelmist aastat iseloomustab kasvavast nõudlusest büroopinna järele tingitud intensiivne üürihindade tõus - keskmiselt 15%. Üürihinnad tõusid kõigis büroopindade kategooriates, kõige tuntavamalt A-klassi büroopindade sektoris. Keskmine A-klassi büroopindade hinnatase tõusis peamiselt klassi ülemises osas, sel ajal kui B1- ja B2-kvaliteediklassi pindade üürihind tõusis peamiselt madalama taseme hindade tõusu tagajärjel. Uute büroopindade pakkumise kasv tõi endaga kaasa ka vakantsuse tõusu. Eelmise aasta lõpuks oli B-klassi pindade vakantsus 5,3%. A-klassi pindade vakantsus jäi endiselt madalale tasemele.

Eratarbimise vähenemisele vaatamata püsib kaubanduspindade turul nõudlus kaubanduspindade järele kõrge ja uute kaubanduspindade arendus jätkub. 2007. aastal lisandus turule 23 000 m2 kaubanduspinda. Kaubanduspindade vakantsus jääb aastail 2008-2009 endiselt nullilähedaseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:27
Otsi:

Ava täpsem otsing