Laupäev 10. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Põnev seltskonnamäng

Urve Vilk 08. aprill 2008, 00:00

Keskajateemalisi meeskonnamänge ning seikluslikke rollimänge korraldava OÜ Wild Events juhataja Allan Bernardi sõnul on seiklusmängud fantaasiaküllased ja värvikad ettevõtmised, kus kujutatakse mingit konkreetset ajastut, stiili või tegevuskohta, olgu see siis vana Rooma, Kreeka, keskaegne aadliloss, II maailmasõda, ameerika presidendi vastuvõtt või sootuks kauge tulevik.

Osalejad võtavad endale rollid, mida nad järgnevate tundide jooksul mängida üritavad. Vastavalt vajadusele ja võimalustele hangitakse osalejatele vajalikud kostüümid ning rekvisiidid.

Põhjalikum rollimäng eeldab korraldaja sõnul ka kliendi poolt põhjalikumat ettevalmistumist. "Meie koostame rollid ja hangime kostüümid, aga inimene peab oma rolli siiski vähemalt läbi lugema," ütleb Bernard. Rollimäng on etendus, kus publik on näitlejaks ja näitlejad on publikuks. Üritus tuleb täpselt nii hea, kui palju igaüks sinna panustab. Üldjuhul ei ole firmaüritustel mängitavad rollid aga väga keerulised.

"Roll, mille korraldaja ette kirjutab, on pigem juhtnöör, mitte hullusärk, mis teda kammitseb," ütleb Bernard. See on üks-kaks lõiku teksti tegelase kirjelduseks, mis kuvab tegelase tausta teiste suhtes ning annab talle mänguks eesmärgi ja paar vihjet ka mõne teise tegelase eesmärkide kohta. Lihtsamate rollide puhul on eesmärgid küllaltki konkreetsed ja lihtsad. Näiteks on igal grupil oma lipp, mida tuleb kaitsta ning eesmärgiks on omakorda teise grupi lipp enda kätte saada. Või on tegu mõne esemega, mis on teise osaleja käes ja mille peab leidma.

Populaarseim teema tellitud mängude puhul on keskaeg. "Mõõgad, kilbid ja muu rüütliromantika," selgitab Bernard. Loo saab tellida ka iga konkreetse ürituse jaoks sobivas stiilis, aga mida ekstravagantsemaks soovid lähevad, seda suuremaks muutuvad ka korralduslikud kulud, teab Bernard. Mäng võib olla võitluslikum, sarnanedes pigem sportmänguga, milles on kasutusel spetsiaalsed pehmendatud ohutud relvaimitatsioonid. Tegu võib olla ka rohkem tekstipõhise mänguga, uhkemate kostüümide ja keerukamate süþeedega.

Rollimäng kogub Bernardi sõnul meelelahutusena nii Eestis kui ka mujal maailmas jõudsalt pinda. "Hollywoodi filmitööstus toidab seda huvi. Mida rohkem on hakatud ekraniseerima fantaasia- ja ajaloolist kirjandust, seda rohkem köidab ka fantaasiamaailm."

"Fantaasiarikaste mängude vastu on inimestel suur huvi, kuna tegu on võimalusega puhata mitte lihtsalt argielust, vaid ka tänapäevast," ütleb Bernard.

Kui õues on mängus rohkem liikumist, siis sees on tegu pigem suhtlemisel põhinevate novelliliku ja kriminulliliku lähenemisega mängudega, millest klassikaliseim on mõrvamüsteerium.

Glamuurseid mõrvamüsteeriume korraldab Eestis ka OÜ Vaba Aja Ekspert. Ettevõtte ürituste juhi Regina Gololobi sõnul võetakse mängule saabunud osalisi tavaliselt vastu tervitusnapsuga, mille eesmärgiks on lisaks soojale vastuvõtule inimestele ka veidi tegutsemisjulgust lisada.

Mõrva lahendamist nõudvatest seltskonnamängudest on levinuim Teemandi oksjoni nime kandev. Müsteeriumi toimumispaika sisenedes saab iga osaleja nimesildi, kuna tegevus toimub Inglismaal, on tegu inglisepäraste nimedega.

See, kes millist rolli mängus täidab, on koostöös tellijaga varem kokku lepitud. Juhul kui mängu korraldatakse inimestele, kes ei pärine ühest kollektiivist ning ei tunne üksteist varasemalt, jagatakse rollid ära kohapeal.

Kõigil osalejatel on salajased kohustused, mida teised teada ei tohi. Mängus kõige kandvamat rolli täitvad VIP-külalised, saavad rollikirjeldused kätte juba varem, et ennast ette valmistada.

Mäng toimub Oxfordi tuntud seltskonnadaami Leedi Elizabethi iga-aastasel vastuvõtul, mille naelaks tõotab kujuneda maailmakuulsa teemandi Roosa Panter oksjon, mille korraldab Lord William.

Leedi Elizabethi vastuvõtt on ühtlasi naise valimiskampaania Oxfordi linnapea kohale, külaliste hulgas viibib aga teinegi kandidaat linnapea kohale, miss Victoria. Naiste rivaalitsemist kasutavad ära ajakirjandusväljaanded.

Mismoodi kajastavad toimuvat Daily News ja UK Celebrities ning kes kirjutab auhinda väärt sensatsioonilisima uudise, näevad kohalolijad õhtu jooksul. Lisaks parimale ajakirjandusväljaandele on auhind välja pandud müsteeriumi lahendajale ning glamuurseimale VIP-külalisele.

Et võimalikku mõrvarit või mõrvareid hakkavad mängu jooksul ära arvama nii politseiüksus Scotland Yard kui kohalike ajakirjandusväljaannete Daily Newsi ja UK Celebritiese esindajad, aga ka lihtsalt peokülalised, ei tohi mõrvari rollis olijad ennast enne äraarvamist paljastada.

Juhul, kui õhtu lõppedes osalistel müsteeriumit lahendada ei õnnestu, paljastavad õige vastuse korraldajad ise. Lisaks teemandi oksjonile korraldatakse sarnaseid mõrva lahendamisel põhinevaid mänge nagu kihluspidu, pärandijaht, Grand Hotelli oksjonimüsteerium ning Hermann Ammende varanduse jahil.

Mängu Grand Hotelli Oksjoni Müsteerium mänginud Victoria Hotelli müügi- ja turundusjuht Kadi Elmeste ütleb, et mäng oli väga lõbus. Panuse sellesse andsid kahe- ja kolmekümnendate aastate kostüümid, mis aitasid kergemini rolli sisse elada ja unustada oma tegelik identiteet. Enne mängu pakutud kella viie teel andsid juuksurid ja meikijad mängus osalejatele ajastukohase väljanägemise, lühendades sellega eestlastele omast kohanemisaega.

Eriti hästi elasid Elmeste sõnul oma rolli sisse VIP-külalised, suheldes aktiivselt kõigi õhtusöögile kutsutud külalistega. Kuna rolli teadsid vaid nemad ise, oli kohati päris raske vahet teha, kust algas tegelik rolli karakter, mitte hämamine kuriteo jälgede segamiseks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:44
Otsi:

Ava täpsem otsing