Mõõna aegu ehitus odavam

Aare Udras 16. juuli 2008, 00:00

Mahukate kinnisvaraprojektide ideaalne algusaeg on majanduslik madalseis, kuna siis on ehitus odavam ning tulevase turutõusu ajal toode ostjale soodsam. Tõsi, toode peab konkurentide omast ka eristuma.

On mõttetu korrata uudiseid ning rõhutada valitsevat negatiivset fooni. Keegi ei vaidlusta, et kinnisvara- ja ehitusturul on rasked ajad.

Teeme mõttes hüppe tulevikku. Kas tõesti usub keegi, et sama negatiivsus valitseb ka mõne aasta pärast? Et oleme kolme, viie või seitsme aasta pärast praegusest kehvemas seisus?

NCC Ehitus on viimastel nädalatel palju kõneainet pakkunud, kuna teatasime 770 korteriga Pärnaõue arendusprojekti alustamisest. Sel otsusel on aga hea põhjus.

Praegune turuseis tekitab hulgaliselt kadedust ja kibestumist. Paljud soetasid kinnisvara praegusest turuväärtusest kallimalt. Iga nädal lõpetab tegevuse mitu ehitusfirmat. Pangad plaanivad tõsta omafinantseeringumäärasid. Kõik taandub kapitalisatsioonitasemele. Kui mitmed arendajad on laenudega kimpus, tekitab loomulikult hämmingut, et mõnel ettevõttel jätkub ressursse olukord nii enda kui ka tulevaste elanike kasuks pöörata. Milline on aga see kasu?

Praegu võime ehitada odavamalt kui aasta tagasi. Ehitusmaksumus sõltub eelkõige tööjõu- ja materjalikuludest. Materjalihinnad on langenud, palgatõus peatunud. Me ei tee kvaliteedis mööndusi: oleme siiani ainus ettevõte, kes julgeb seaduses nõutud kaheaastasele ehitusgarantiile lisada veel kolmandagi garantiiaasta.

Me ei kavatse ehitada poole aastaga 500 korterit ja need järgmise poole aastaga maha müüa. Pärnaõue on heas asukohas asum, mille terviklik valmimine võtab aega seitse, kaheksa, võib-olla isegi kümme aastat. Piirkonda planeerides võtame arvesse tulevasi turutrende: me ei ehita mõttetult suuri ega põhjendamatult väikeseid kortereid, vaid funktsionaalseid elamispindu.

Lisaks mõistlikule ehitushinnale on võtmesõnaks eristumine. Uute elamupiirkondade väljaehitamisele on spetsialiseerunud vaid käputäis suurarendajaid: lisaks NCC-le ka YIT, TTP ja Arco Vara. Pärnaõue projektil on aga ka ainulaadne hinnastrateegia: turuhinnal ruutmeetrihind sisaldab nii tasuta panipaika, parkimiskohta kui ka köögimööblit koos tehnikaga. Selline lähenemine on juba praegu taganud müügiedu. Ootan huviga, millal konkurendid sarnaste pakkumistega välja tulevad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:38
Otsi:

Ava täpsem otsing