Kompromissivalmis juht

Urve Vilk 21. august 2008, 00:00

"See on võimaluste ja kompromisside otsimine - teatud kohal järeleandmine ja teatud kohal juurdevajutamine. Ja kalkulaator peab peas kogu aeg töötama," kirjeldab ta nauditavat tegevust.

Kus oli Teie esimene töökoht?

Olin Kirovi näidiskalurikolhoosi Kolga automajandi juhataja asetäitja. Pidin igal hommikul kontrollima väljuvaid autosid, traktoreid ja muid sõiduvahendeid, kontrollima nende tehnilist seisukorda ja ka juhtide n-ö korrasolekut.

Hiljem olin varustaja rollis. Varustaja oli tol ajal oluline ametikoht, varuosad tuli kusagilt välja võluda. Sprotikastid olid autos ja nii me sõitsime mööda Eestimaad ringi.

Kui hakati põllumajandust ühistuteks jagama, pakkus tuttav mulle võimalust tulla Tallinnasse tööle. Kaalusin otsust pikalt, pool aastat, enne kui nõustusin.

Teine pöördepunkt elus oli 1998. aastal, kui ma samamoodi pool aastat mõtlesin, enne kui raudteesse tööle läksin. Mulle tundus peaaegu võimatu, et inimene, kes on raudteega kokku puutunud ainult sellest üle sõites, kustutakse sinna tööle. Mõtlesin pikalt, aga olen mõlema otsuse üle väga õnnelik.

Sattusin asjade juurde, mis on mulle andnud palju võimalusi rahvusvahelisel tasemel suhelda, võimalusi midagi korda saata.

Olen transiidis olnud selle hiigelaegadel ja olen ka praegu, kui need on möödas, aga see ei vähenda valdkonna põnevust, pigem vastupidi.

See paneb rohkem pingutama, mõtlema ja otsima. Mingil ajal oli nii, et kaubatonnid lihtsalt jooksid kokku ja pidid vaatama, kuidas sellega hakkama saada. Nüüd tuleb mõelda ja nuputada, kuidas teenida, on põnevad ajad.

Mis Eesti Raudtees algul kõige raskem oli?

Paljud asjad olid rasked. Vajalik on täpsus, raudtee puhul ei saa eksida, vastasel juhul on suured probleemid.

Probleemiks oli ka vene keel, mida olin õppinud ja selles suhelnud, aga minna ja hakata läbirääkimisi erialases vene keeles pidama, oli siiski raske. Mul oli tehtud väike spikker, et mitte terminitega eksida, läbirääkimiste puhul olid panused kõrged, valestimõistmine oleks võinud tähendada koguni miljonite kroonide kaotust.

Kuidas edeneb koostöö hiinlastega? Millised on Eesti šansid võrreldes neid meelitavate rootslaste, soomlaste, lätlaste ja leedukatega?

Julgus suurelt mõelda, tahtmine suurelt teha, sealjuures nutikas olles, et see kõik juhtuks siin ja meiega, selle nimel tuleb töötada. See ei toimu kiirelt.

See, et kaubaveo mahud eelmisel aastal järsult langesid, sundis meid kiiresti midagi muud otsima. Mina usun, et hiinlased tulevad. Hiinlaste jaoks on ajadimensioon hoopis teistsugune, nende otsused sünnivad väga pikaajaliselt.

Millistest printsiipidest juhtimisel lähtute?

Mulle meeldib töötada inimestega, kes teavad, mida neilt oodatakse. Igaüks peab teadma oma ülesandeid ja eesmärke. Usaldan oma töötajaid suhteliselt palju, eeldan asju, mis peaksid olema iseenesestmõistetavad. Olen selle eest ka n-ö peksa saanud.

Arvan, et ma pole oma loomult väga juhi tüüpi, mistõttu juhin organisatsiooni ebatraditsiooniliselt, see tähendab, et annan alluvatele eesmärkide saavutamisel suhteliselt vabad käed

Milline tegevus Teile töös enim meeldib?

Kõik, mis puudutab partnereid ja kliente. Ma naudin läbirääkimisi. See on võimaluste ja kompromisside otsimine, läbirääkimiste protsess on teatud kohal järeleandmine ja teatud kohal juurdevajutamine. Ja kalkulaator peab peas kogu aeg töötama.

Kuidas hindate, kas Venemaa transiit võib täiesti ära kukkuda?

Oleme valmistumas kõige halvemaks, mis teeb muidugi kurvaks. On olemas geograafiline asend, infrastruktuur, inimesed, teadmised, välja töötatud logistiline kett.

Oleksime saanud ja võiksime ka praegu olla tunduvalt nutikamad. Oluline on suhtlemine, ükskõik kui radikaalsetel eriarvamustel osapooled on, kui ei suhtle, pole võimalik ka lahendusi leida. Suheldes võivad aga tekkida võimalused lahendusteks.

Ain on sõbralik ja abivalmis, temale võib alati loota. Naabri ja sõbrana on ta näidanud, et ükskõik mis murega on tegu, temalt saab ikka abi. Ta on mitmekülgne, tegeleb nii spordi, kultuuri kui ka äriga.

Ain on elus võtnud palju riske, kui ta sammu teeb, siis jäägitult. Tema edu on tulnud suuresti tänu sellele, et ta on hea suhtleja ja ta oskab igast olukorrast välja tulla. Ta on hea inimesetundja.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:41
Otsi:

Ava täpsem otsing