Äriplaan 2009: Ehitusettevõtja kiikab ümbrikupalga poole

Kaisa Tahlfeld 26. september 2008, 00:00

"Järgmise kahe aasta jooksul toimub kestavahetus, üks ja sama seltskond tegutseb erinevate kehade all. Asjad lähevad hapuks. Kuid need on kõik nii väikesed ettevõtted, et neist me ei kuulegi," märkis Koger Äripäeva konverentsil "Äriplaan 2009".

Paljud väikeettevõtjad satuvad Kogeri sõnul hinnasurve alla. "Suurem osa kulutustest on tööjõud koos riigimaksudega. Vähendatakse palkasid, sellest tuleb uus invasioon üle lahe. Kõige suurem vedru on riigimaksud, tahame või ei taha. Väikeettevõtjad ilmselt arutlevad, kas kaotada kõik mehed ära või asuda makse optimeerima. See on inimlik," märkis Koger.

Võimalik, et ehitusettevõtja peab hakkama uuesti ümbrikupalka maksma, suureneb uute firmade registreerimine, luuakse massiliselt uusi ettevõtteid, tekivad tankistid ja variisikud - see on Kogeri sõnul suhteliselt vältimatu.

Kogeri sõnul järgmisel ega ülejärgmisel aastal üldiselt uute projektidega ei alustata. "NCC ja YIT võib-olla kasutavad oma emaettevõtte raha ja alustavad ehitusega. Kui võib-olla aastal 2009 hakkab siin majanduses midagi toimuma, siis ehituses kindlasti mitte enne aastat 2011," märkis Koger.

Suuremate ehitusettevõtete portfell, tänavu püsinud sama ja 2009. aastal turg iseenesest kukub, kuid hirmu külvamine on halvanud paljud otsustajad. "Mina pole küll hirmu tundud," oli Koger optimistlik.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:44
Otsi:

Ava täpsem otsing