IMF tõstis maailma majanduskasvu prognoosi

ÄP 02. oktoober 2009, 00:00

IMF prognoosib tänavuse 1,1protsendise languse järel tuleval aastal maailmamajanduse kasvu 3,1% juulis ennustatud 2,5% asemel. Peamine kasv tuleb arenevatest riikidest - Hiina SKP kasvab tuleval aastal 9% ja India SKP 6,4%.

Jaapanile prognoosib IMF tuleval aastal kasvu 1,7%, USA-le 1,5% ning euroalale kõigest 0,3%.

IMF ei prognoosi ei V- ega W-kujulist stsenaariumi, kuid märgib, et majanduse toibub varasemate kriisiaegadega võrreldes vaevalisemalt. Probleemiks on jätkuvalt pankade ebakindlus ja tööpuuduse kasv. Samuti suurte ekspordiriikide soovimatus muuta oma majandusmudelit, et kasvaks kodumaise tarbija tähtsus.

"Maailmamajandus näib olevat uuesti kasvamas, vedajaks Aasia riigid ning olukorra stabiliseerumine mujal maailmas," märkis IMF. Toibumine saab aga olema vaevaline, laenuraha puudusest kammitsetud ning vähemalt esialgu ilma hõive taastumiseta.

Tänavu kahaneb maailma SKP IMFi prognoosi järgi 1,1%, mis on väiksem langus kui juulis ennustatud -1,4%. Languse esirinnas on arenenud riigid, kus SKP kahaneb keskmiselt 3,4%. Nn arenevates riikides kasvab SKP tänavu 1,7%.

"Majanduse toibumine on alanud," ütles IMFi juht Dominique Strauss-Kahn. Fond ei välista aga ka uut langust, kuid Strauss-Kahni sõnul pole see siiski IMFi põhistsenaarium.

Tuleval aastal on kõige raskem otsus, millal hakata intresse tõstma ja hädalaene lõpetama. Kui seda liiga vara teha, võib kasvu toibumine ohtu sattuda.

USA SKP kahaneb tänavu 2,7%, euroala SKP 4,2% ning Jaapani SKP 5,4%.

Eestis, Lätis ja Leedus jätkub kerge langus ka 2010. aastal, seisab IMFi raportis.

Sisemajanduse kogutoodangu langus väheneb Baltimaades järgmisel aastal -17,4 protsendilt -3,7 protsendile. Kuigi esialgu prognoosis IMF, et sel aastal langeb sisemajanduse kogutoodang 10,6 ja järgmisel aastal 2,3 protsenti.

Seevastu prognoosib IMF, et Poola majandus kasvab järgmisel aastal 2,2 protsenti.

Reitinguagentuur Moody's prognoosis Poola majandusele nõrka taastumist tänu sellele, et riik on agaralt võlgu võtnud. Poola keskpank ütles, et järgmisel aastal võib võlg kasvada põhiseaduses määratud piirini, mille kohaselt ei tohi riigivõlg ületada 60% sisemajanduse kogutoodangust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:15
Otsi:

Ava täpsem otsing