Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Plekid pesuleedi renomeel

    Kui naisteajakirjad vaid ahhetavad pesudisainer Tiiu Roosma edu peale, siis Äripäeva laekus kaebus, mis tekitab küsimusi ja kahtlusi.

    Juuni Cosmopolitanis reedab Roosma oma karjäärinipid, milleks on järjepidevus ja südamega töötamine. Inspiratsiooni ammutab disainer suurlinnade melust ja pesumesside külastamisest. Tema BonBon pesu turundus on võimas. Roosma pesus modellid ajavad päid segamini ööklubides. Alles hiljuti särasid mannekeenid Roosma loomingus uues klubis Cathouse.
    Järjepidevus on kandnud ka vilja: Roosma loodud kaubamärgi BonBon Lingerie seksikat pesu müüakse juba rohkem kui kümnes riigis. Möödunud aastal oli Roosma parima moedisaineri auhinna ehk Kuldnõela nominent. Selle aasta veebruaris teatas disainer, et mõtleb veel, kas võtab Paris Hiltoni agendi pakkumise vastu ja hakkab neile  kollektsiooni valmistama.
    Roosma kui disaineri-ja suhtlemisoskust austab ka tema vana töökaaslane ja endine koostööpartner Linette juht Henrdrik Tibar. Ometi nendib ta: „Äridega pole läinud nii nagu võib-olla soliidne ja võiks minna.“ 
    Roosma hakkas pesu tootma 2004. aastal Arkati OÜ nime alt, kuid möödunud aasta alguseks oli ettevõttel tekkinud ligi pool miljonit krooni maksuvõlga.
    Uus pesufirma omanik: pesust kirjutamine ei vii kuhugi
    Arkati võttis üle Peeter Tauram. Mees, kes on seotud 15 firmaga. Kolm neist on likvideerimisel, üks kustutatud. Ülejäänud ettevõtted tegelevad peale pesu veel kinnisvara, finantsvahenduse, saematerjali müügi ja nahktoodete valmistamisega.
    Äriregistri andmetel Peeter Tauramile numbrile vastab mees, kes keeldub oma nime ütlemast. Ta küsib, mida saab Peetrile edasi öelda. Kui ta kuuleb, et jutt on pesust, ütleb tuvastamatu mees: „Väljas on ilus soe, niiet võiks ilma pesuta olla hoopis.“ Ta manitseb korduvalt, et pesust kirjutamine ei vii praegu kuhugi.
    Roosmal on ajakirjanikega juba niivõrd halvad kogemused, et ka tema ei soovi kohtuda. „Arkatis oli meil sees teisigi kõrvaltegevusi sõprade ja sugulastega, see äri sai alustatud üsna spontaanselt, pea nullteadmistega ettevõtlusest ja ilma tänase tulevikuvisioonita,“ põhjendab Roosma meiliteel Arkati üleandmist. 
    Peamine eesmärk Bon OÜ loomiseks oli moepesu suuna iseseisev arendamine.
    Veidi rohkem kui pool aastat enne, kui Arkati läheb tabamatule Tauramile, luuakse osaühing Bon. Siit algavad uued probleemid. Roosma tellis Linettelt neli kollektsiooni. Disainer tuli idee ning näidisega, Linette arvutas maksumuse ning tegi töö.
    Kaks kollektsiooni jõudsid Roosmani, kuid kolmanda puhul polnud Tibari sõnul disainer rahul kvaliteediga. „Õmblustöö on selline, kus on suhteliselt palju inimese kätetööd sees,“ räägib Tibar. Seega saab selle kvaliteedis alati kahelda. Samas ei mõista Tibar, kuidas sai kvaliteedis viga olla, kui nad valmistavad samas tsehhis rinnahoidjaid, mis maksavad rohkemgi kui 1000 krooni.
    Roosma: meil ei ole raha
    Roosma aga sai tänu kaebusele maksetähtaja edasi lükata ning heas usus saadeti temani ka kolmas kollektsioon. Järgmise päeva esimesel öötunnil tuli Tibarile aga e-kiri, mis kõlab kui aprillinali. Esiteks kirjutab Roosma, et nendeni pole jõudnud arvet. Teiseks punktis on kirjas „Meil ei ole raha, mille eest seda arvet tasuda. See ei ole aprillinali.“
    Tibar aga ütleb veendunult: „Ma hindan seda selgeks pahatahtlikkuseks ja mitte eetiliseks käitumiseks.“ Tol ajal jäi Linettel Bon OÜ-lt saamata ligi pool miljonit. Üle poole summast suudeti siiski läbi raskuste tasa arveldada. Roosma sõnul sattus Bon majanduslanguse tõttu raskustesse.
    2009. aasta septembris võtab taas ettevõtte üle Peeter Tauram. Samale härrasmehele, kelle numbril vastas nimetu mees ja avaldas arvamust, et suvel võiks pesuta käia. Tauram sai korraga kahe pesufirma, Arkati ja Boni, juhatuse liikmeks umbes kuuse vahega.
    Peale osalist tasaarveldust Linettega aga võlgadest meilitsi edasi ei suheldud, ainult telefonitsi. Tibari sõnul saavutas Roosma kõnedega, et nende vestluseks ei jääks ühtegi märki maha. Kuigi Roosma väldib samamoodi telefoniintervjuud, on talle siiski asi selge, miks Äripäev helistab. „Jaa, ma tean, üks kiusupunn on, kes võiks ka oma eluga kuidagi edasi minna,“ lausub ta.
    Endine sumoliidu president sukeldus pesuärisse
    Roosma elu läks edasi tormiliselt.  Tuuled hakkasid puhuma hoopis uuest ilmakaarest. Roosma teed ristusid keskerakondlase ja endise sumoliidu presidendi Harry Raudverega, kes on seotud viie firmaga, mis tegelevad kinnisvara, ehituse ning teadus-ja arendustööga. Omapäraseks teeb Raudvere kõnemaneer, milles peaaegu iga teine sõna ajakirjanikuga vesteldes on „idioot“ või „lollakas“.
    Mis neid kahte ühendab ja kuidas nad kohtusid? Roosma hinnangul on see liialt kroonikalik küsimus. Ta märgib vaid, et mees ostis tema üles, sest hindab disaineri loomingut. Peamine on aga see, et Roosma töötab nüüd Raudvere alluvuses loovjuhina. Raudvere juhitav ettevõte Gemhill müüb BonBon pesu edasi.
    Tibari sõnul jätkas Gemhill sealt, kus Bon pooleli jäi: samad kliendid, tarnijad, kollektsioonid ja töötajad. Seda tõestab Tibari sõnul ka see, et nende materjal, mis oli mõeldud Bonile neljanda kollektsiooni jaoks, müüdi Gemhillile.
    Seni on Gemhill oma vahenditest investeerinud ligi üheksa miljonit tootearendusse ja tulevikus soovitakse tootmist Hiina ja võimalusel ka Sri Lanka õmblustööstustes. Gemhilli tegevusi on neljal korral toetanud EAS. Hiljuti saadi eksporditurunduse toetust 1 744 750 krooni.
    Roosma rahulikku ja enesekindlat meelt ei raputa miski. „Aga loomulikult olen üdini positiivne ja sisendan ka teistele, et surmani tuleb elada, mitte halada,“ räägib Roosma.  Samuti küsib ta vastu: „Või on Gemhilli investeeringud mõnel pool paksu verd tekitamas ja keegi tunneb end piisavalt ohustatuna, et alustada laimukampaaniat?“
    Tibar kavatseb sügisel advokaatide abiga välja nõuda nii Boni kui Gemhilli dokumendid. Vajadusel võtab jalge alla ka kohtutee, kuigi on välja arvutanud, et kohtukulud oleksid peaaegu sama kõrged kui võlg ise. Kohtus püüaks siis juba Tibar tõendada ettevõtte üleminekut.
    Taust
    •2004. aastal hakkab Arkati OÜ alusrõivaid tooma. 2009. aasta juulis antakse ettevõte üle Peeter Tauramile. Sel hetkel on ettevõttel ajatatud maksuvõlga 472 000 krooni.
    Ettevõtte müügitulu oli 2006. aastal 830 321 krooni ja varasid kokku üle miljoni krooni. 2008. aasta majandusaasta aruande järgi kahanes müügitulu majanduslanguse ja tulekahju tõttu.Puhaskahjumiks jäi 2008. aasta majandusaasta lõpuks peaaegu 6,5 miljonit krooni. Sama suur oli 2007. aasta kasum.2008. aastal oli Arkatil põhivara kokku väärtuses 15,6 miljonit.
    •2008. aasta lõpus kantakse registrisse uus ettevõte nimega Bon OÜ. Sel ettevõttel tekib Linettele võlgnevus peaaegu poole miljoni krooni väärtuses. Üle poole sellest summast arveldatakse Linette ja Bon OÜ vahel tasa, kuid teine pool jääb õhku.
    Bon OÜ antakse 11. septembril 2009. aastal lõplikult üle taas kord Peeter Tauramile. Ettevõttel majandusaasta aruanded puuduvad.
    •2009. aasta juulis alustas reaalset tegevust osaühing Gemhill, mille omanik on Harry Raudvere. Samas ettevõttes on Tiiu Roosma palgal loovjuhina.
    Ettevõte on saanud neljal korral EASi toetust summades 45 000, 15 000 ja 955 500 krooni. Alles hiljuti saadi eksporditurunduse toetust 1 744 750 krooni. Tulevikus plaanitakse Eestis üles ehitada 10 õmblejaga tootmistsehh ja samuti alustada tootmist Hiina ja Sri Lanka õmblustööstustes. Mullu avati BonBoni esinduskauplus Tallinnas.  Ettevõttel on varasid kokku üle viie miljoni.
    Allikad: Äriregister, majandusaasta aruanded, EAS
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kadri Mägi-Lehtsi: Tallinna ühendhaigla idee sisaldab nii riske kui võimalusi
Nelja haigla ühendamine Tallinnas on julge ja mitmeid muutusi kaasa toov samm, kuigi mitte päris agadeta, kirjutab Roche Eesti tegevjuht, Tööandjate Keskliidu tervishoiu töörühma juht Kadri Mägi-Lehtsi vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Nelja haigla ühendamine Tallinnas on julge ja mitmeid muutusi kaasa toov samm, kuigi mitte päris agadeta, kirjutab Roche Eesti tegevjuht, Tööandjate Keskliidu tervishoiu töörühma juht Kadri Mägi-Lehtsi vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Esimesed naised, kes purustasid investeerimismaailmas klaaslae
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Esimesed naised, kes purustasid investeerimismaailmas klaaslae
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Estoni Kohver põrub Tesla aktsiaga: „Ei maksa vist osta!“
Kui vaba raha on, püüavad räpipundi 5MIINUST liikmed Estoni Kohver ja Lancelot selle aktisatesse või krüptosse suunata. Iga investeeringuga ei lähe paraku nii hästi, kui tahaks, tunnistasid nad.
Kui vaba raha on, püüavad räpipundi 5MIINUST liikmed Estoni Kohver ja Lancelot selle aktisatesse või krüptosse suunata. Iga investeeringuga ei lähe paraku nii hästi, kui tahaks, tunnistasid nad.
BaltCapist varastanud leedukas liigutas 32 miljonit Eesti kasiinosse
Endine BaltCapi insaider Šarūnas Stepukonis, keda kahtlustatakse miljonite varastamises, liigutas 31,6 miljonit eurot internetikasiino Olybet Eesti emafirma kontole, kirjutab Verslo žinios.
Endine BaltCapi insaider Šarūnas Stepukonis, keda kahtlustatakse miljonite varastamises, liigutas 31,6 miljonit eurot internetikasiino Olybet Eesti emafirma kontole, kirjutab Verslo žinios.