Euro tõi korraliku ralli Tallinna börsile

Fredy-Edwin Esse 04. jaanuar 2011, 00:00

Euro on nüüd ka Tallinna börsil kohal ning esimene kauplemispäev oli elav ja kasumlik. Alates eilsest on NASDAQ OMX Tallinna ja Vilniuse börsil võimalik kaubelda ning arveldada eurodes, mistõttu tasub loota, et esimene positiivne kauplemispäev ei olnud pelgalt juhus.

Euro saabumise tulemusena peaks oluliselt suurenema Balti väärtpaberituru efektiivsus ja atraktiivsus, mis on uute investeeringute Balti regiooni toomise aluseks, edastas NASDAX OMX Tallinn.

Euro on börsile mitme nurga pealt kasulik. Välisinvestoritel vähenevad tänu ühisrahale tehingukulud, lihtsustub piiriüleste investeerimisportfellide juhtimine ning vähenevad kauplemisega seotud riskid. Lisaks hoiavad kohalikud jaeinvestorid konverteerimiskulude pealt kokku, sest Nasdaq OMXi teatel sõlmitakse iga kolmas börsitehing Leedu ja Eesti osapoolte vahel.

Tõusjate nimekiri oli eile pikk ja muljetavaldav. Nasdaq OMX Tallinna indeks tõusis päeva lõpuks muljetavaldavad 3,17%. Tõus on seda olulisem, kuna Riia ja Vilniuse börs kukkusid vastavalt 0,06% ja 0,55%. Sellest nähtub, et äsja saabunud eurol on selge mõju, kuigi Vilniust mõjutas tugevalt Bankas Snorase aktsia ligi 18%-line kukkumine.

Tallinna börsi põhinimekirjas noteeritud aktsiatest kukkusid eile vaid Nordecon (-0,14%) ja Viisnurk (-3,41%). Kõik ülejäänud aktsiad kallinesid ning ka börsi käive oli viisakas - 775 000 eurot (12,1 miljonit krooni). Väikse käibe juures leidis tugevat toetust Silvano aktsia, mis kallines 7,22%, 2,927 euroni. Üle 3% tõusid ka Tallinna Vee (+3,93%), Olympicu (+3,70%) ning Tallinna Kaubamaja (+3,51%) aktsia.

Oleme juba pikemat aega kiitnud Tallinna (ja ka Leedu) börsi head minekut 2010. aastal ja utsitanud inimesi börsil kauplema. Loodetavasti ei olnud eilne lihtsalt ühekordne etendus, vaid tegu on pikaajalise impulsiga ning euro tõepoolest toob investoreid Tallinna börsile juurde ja jätkub ka möödunudaastane võimas kasv.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:44
Otsi:

Ava täpsem otsing