Toit tõuseb börsidel üha enam hinda

Raivo Sormunen 10. veebruar 2011, 00:00

Globaalse hinnatõusu vedamises on viimasel poolel aastal üha enam süüdistatud nafta ja toiduainete hinnatõusu. Tõenäoliselt see trend jätkub, kuna nii nisu, sojaubade kui ka maisi hind kerkis eile viimase 29-30 kuu kõrgeimale tasemele.

Investorid kardavad, et põua tõttu võib jääda talinisu saak Hiina peamistes teravilja kasvupiirkondades kehvaks. Lisaks vähendas eile õhtul USA Põllumajandusministeerium maailma teraviljavarude prognoose ning lisaks kärbiti ka Ukraina nisutootmise prognoose.

Nisubuššeli (35,24 liitrit) hind tõusis eile Chicago Kaubabörsil 8,845 dollarini ehk kõrgeima tasemeni pärast 2008. aasta augusti. Ka maisi hind hüppas eile 6,95 dollarini buššelist ehk kõrgeima tasemeni pärast 2008. aasta juulit. Ka sojaubade hind liikus viimaste aastate tipptasemel (14,5 dollaril buššelist).

Viljaikaldused tõstavad hinda. Viimase aasta viljaikaldused Venemaal ja veeuputus Kanadas ja Austraalias on vähendanud teravilja saaki ja aidanud visata viimase aasta jooksul nisu hinna Chicago Kaubabörsil üles 83% ja kahekordistunud hinna Pariisis. Lisaks on hinnatõusule aidanud hoogu juurde osa Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika riike, mis on pärast toiduainete hinnatõusust põhjustatud mässe ja proteste hakanud kiirendatud tempos teravilja kokku ostma.

Mure nisu pärast. "Nisu on praegu turgudel probleemide tuum," märkis Korea Exchange Bank Futures maakler Han Sung Min uudisteagentuurile Bloomberg. "Hiina kehv saagikoristusilm on kasvatanud muret vähenevate varude pärast, samas osa Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida riike kiirustavad, et oma toiduvarusid kindlustuda," lisas Min.

Bloombergi andmeil võivad USA nisu varu väheneda 31. maiks 808,3 miljoni buššelini, samas kui alles aasta eest olid mahud 976 miljoni buššeli peal.

Globaalsed nisu varud võiks mai lõpuks olla 177,2 miljonit buššeli juures, samas kui aasta tagasi olid varud veel ligi 12 protsenti suuremad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:47
Otsi:

Ava täpsem otsing