Esmaspäev 5. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Euro pakub aktsiatest suuremat tootlust

Fredy-Edwin Esse 15. aprill 2011, 00:00

Eeile hommikul tõusis Euroopa ühisvaluuta üle 1,45 dollari taseme, olles viimati sedavõrd tugev Ühendriikide valuuta vastu poolteist aastat tagasi. Lisaks on euro hiljutine tõus pannud mõtlema, et miks investeerida aktsiatesse, kui valuuta kauplemisega võib teenida palju enam.

Euro on edukam populaarsetest aktsiatest. Eile kella 11 seisuga oli euro dollari vastu kallinenud ligi pool protsenti, 1,4502 dollarini. Viimati suutis euro ületada 1,45 dollari piiri 2009. aasta detsembrikuus. Euro viimase aja edenemine on olnud muljetavaldav. Ainuüksi 7. jaanuaril saavutatud põhjast on euro tõusnud 12,1%. Võrdleme seda numbrit mõningate eestlastele populaarsete aktsiate ja indeksitega.

OMX Tallinna börsi indeks on selle ajaga kukkunud 6,15%, milles sisalduvad Baltika, Merko ja Tallinki aktsiad on kukkunud vastavalt 3,68%, 3,45% ja 12,87%.

Teisel pool suurt lompi on eestlaste üks meelisaktsiaid Citigroup kukkunud 3 kuu ja ühe nädalaga 8,35% ning Bank of America 7,84%. Populaarne Apple'i aktsia on odavnenud 1,8% võrra, samas kui Fordi aktsia on selle ajaga kukkunud koguni 18,18%. Neid näiteid populaarsetest, ent viimase kolme kuuga odavnenud aktsiatest leiab veelgi.

Tarbimise asemel investeeri. Kindlasti võib vastu vaielda, et selle ajaga on ka paljud aktsiad kallinenud ning vastuvaidlejatel on kindlasti ka õigus. Kuid siinkohal on fookus populaarsetel aktsiatel, kuhu inimesed enim enda raha investeerivad ja mida läbi ja lõhki tuntakse. Sama kindel, kui mitte kindlam investeering peaks olema ka euro.

Heaks näiteks on siinkohal Jaapan, kus koduperenaised moodustavad arvestatava hulga valuutakaubitsejatest. Sama asi võiks ka Eestis populaarsust koguda, kus enda koormamine tarbelaenude ja liisingutega asenduks raha kogumisega, mis omakorda edasi investeeritaks.

Praegu võiks veel paar kuud julgelt panustada euro kallinemisele dollari vastu, sest USA sisetülid ja võlakoorem varjutavad ka Euroopa võlamured.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:51
Otsi:

Ava täpsem otsing