Ministeerium: olukorrast päästaks toimeainepõhine retsept

26. aprill 2011, 07:45

Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juhataja Dagmar Rüütel ütles, et õigusaktides pole öeldud, et üks inimene ei või töötada erinevate tööandjate juures, olgu siis ühekordse lepinguga või püsivalt.

"Arst võib saada ravimifirmalt töötasu, olgu tegemist näiteks kliinilise uuringu läbiviimisega, seminari ettevalmistamise või ettekandega, või muu ravimifirma huvides tehtava tööga,“ ütles Rüütel.

Kui ravimifirma filiaali juht töötab samal ajal praktiseeriva arstina, on tegemist Rüütli sõnul eetikakoodeksi rikkumisega. "Selline ravimifirma töötaja selgelt rikub ravimitootjate eetikakoodeksit," kinnitas ta.

Rüütel lisas, et huvide konflikti peaks vältima toimeainepõhine, ent mitte konkreetse ravimfirma retsept. Samal ajal tõi ka viimane vähe uuringuraha kasutanud perearstide audit välja, et enamjaolt kirjutasid arstid siiski ravimipõhist retsepti. Meditsiiniuudised kirjutasid, et retseptide väljakirjutamist pole Terviseamet ega Haigekassa paar aastat uurinud. Viimati kontrolliti retseptide väljakirjutamist 2009. aastal. Kontrolliti 1923 soodusretsepti ja selgus, et paberretseptidest 52 protsenti olid toimeainepõhised ning 44 protsenti ravimpreparaadipõhised.

"Kui ravim kirjutatakse välja preparaadipõhiselt ilma, et selleks on konkreetne meditsiiniline põhjus, ei ole huvide konflikt tõepoolest välistatud," ütles Rüütli.

 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. April 2011, 07:45
Otsi:

Ava täpsem otsing