Kuidas investeerida Eestis maaostu?

ÄP 01. juuni 2011, 00:00

Sõltub rahalistest võimalustest. Krediidiasutused hoonestamata kinnistute tehinguid reeglina ei finantseeri.

Kui võimalus investeerida on kuni 30 000 eurot, siis soovitan osta elamumaad looduslikult kaunitesse kohtadesse veekogu lähedale (Saaremaa, Läänemaa, Põhja-Eesti mereäärsed piirkonnad, Lõuna-Eesti järveäärsed krundid), Otepää ja Otepää lähiümbrus on kindlasti perspektiivikas piirkond. 30 000 euroga võib ka Hajumaal mõne ilusa privaatse koha leida.

Kindlasti tasub kaaluda ka metsamaa ostmist. Metsamaa keskmine ha hind on 2500-4000 eurot/ha, 30 000 euroga võib soetada ca 10 ha metsamaad.

10 hektarit põllumaad ei ole väga atraktiivne, sest reeglina otsitakse suuremaid põllumaa massiive, mistõttu on vajaliku investeeringu suurus suurem.

Kui rahalised võimalused on suuremad, siis lisaks eeltoodud piirkondadele on mõistlik osta ka elamumaad Tallinna parematesse piirkondadesse: Nõmme, Kristiine, Pirita ja Kakumäe asum.

Praegu on linnas paiknevate kruntide hinnatase mõistlik ja ligikaudu 100 000 euroga võib leida krundi, mis rahuldab ka nõudlikuma kliendi soove (mainekas piirkond, kõrghaljastus, kommunikatsioonid jne).

Arvestama peab, milliseid maid on võimalik osta mõistliku hinnaga ja mille puhul on olemas hinnatõusupotentsiaal. Hinna poolest on kindlasti sobivad pankrotistunud, kuid arengupotentsiaaliga arenduspiirkonnad. Asukoht on jätkuvalt kõige olulisem. Kindlasti on mereäär, kesklinn ja väljakujunenud taristuga piirkonnad need, millel tasub silma peal hoida.

Pikaajaline investeering maasse võib olla väga erineva iseloomuga. Kuna investeeringu eesmärk on teenida kasumit, siis peab esmalt mõtlema sellele, kui suurt kasumit on soov teenida. Loomulikult peab oskama ette näha piirkondlikku arengut ja seda mõistlikult hindama.

Eesti kinnisvaraturu arenemise algaastatel rääkisid kõik, et kindel investeering on osta mereäärset maad, kuna seda on piiratud koguses ja väärtus ajas kindlasti kasvab. Tegelikkuses on vara väärtuse kasv olnud väga erinev. Peamiste puhkepiirkondade ümbruses on maal praegu tõesti kõrgem väärtus, aga kaugemal, eraldiseisvate maatükkide puhul pole sageli märkimisväärset väärtuse tõusu olnud. Ja kui arvestada inflatsiooniga, siis võib nende väärtuse kasv olla isegi negatiivne.

Kui vaatame ajas tagasi, siis parima investeeringu tegid need, kes soetasid odava maatüki suuremate linnade piiril. Peab arvestama, et linnade areng kulgeb mööda peamisi liiklussõlmi.

Oodatavad muudatused, näiteks planeeritav Tallinna ringtee, tõstavad mõningate asukohtade kommertskasutuse väärtust mitu korda. Ei tohi samas unustada sedagi, et ka väiksemad linnad arenevad. Suurtes linnades kasvab vara väärtus muidugi kiiremini, kuna turg on aktiivsem.

Parim soovitus praegu maasse investeerimise puhul on, et investeering tuleks teha omafinantseeringu arvel. Turul on mitmeid huvitavaid objekte, mis on selgelt alahinnatud. Hoidke silmad lahti!

Kui investeerida maa ostu, ollakse pikas perspektiivis alati võidus. Maa hind on aastakümnete jooksul olnud pidevas rahulikus tõusus juba alustades Nõukogude Eesti ajast.

Kinnisvaraturul on müügis soodsa hinnaga maatükke kaugemal kui 100 kilomeetrit Tallinnast. Need maatükid ei asu mere kaldal ega jõe või järve vahetus läheduses. Selliseid pakkumisi soovitan vaadata perspektiivitundega.

Ostu puhul on soovitatatav tähelepanu pöörata ümbritsevale keskkonnale, ligipääsuteede kohta käivale juriidikale ja kohalikule perspektiivplaneeringule. Viimane on oluline seetõttu, et tulevikus ei selguks tõsiasi, et vanemad on oma lastele kinkinud mõne hektari suuruse jalutusplatsi, kuhu hoonet ei tohi püstitada. Teisest küljest ei ole selline lahendus paha maaomanikule, kellele on jõukohane taolist luksust endale lubada - ka ilma hoonestusõiguseta maatükile on võimalik tulutoov kasutusvõimalus leida.

Kilomeetreid pole mõtet karta - võrrelduna maailma mastaabiga annab kogu Eestimaa kõigest ühe paraja linna suuruse välja.

Mõeldes lastele, kes tulevikus on nõus oma elu maapiirkonnas jätkama, oleks ideaalne investeering mõne hektari suurune vana talukoht, kus on oma veekogu ja metsa- ning põllumaad.

Metsamaa ost on perspektiivne, kuid ei tohi unustada, et iga maa ja metstükk vajab hoolitsemist.

Investeerimine pankrotistunud arendusprojekti: soodsa ja tasuva hinnaga ostetud arendusprojekti puhul saab jätkata arendust ja kasumit teenida.

Hooleta jäetud kinnistu ost turuhinnaga on kindel investeering: iga sellisesse ettevõtmisse paigutatud sent töötab kasumitoojana, kas siis rahalises või hoopis emotsionaalses väljundis.

Selle kohta ütlevad kinnisvarainimesed, et teil on küll väga hea maa, aga vales kohas. Ehk siis ostes tuleb kohe arvestada, kas ostetav maa on ka müüdav. Piirkond peab olema kindlasti infrastruktuuriga (kool, lasteaed, kauplused, ühistransport, vaba aja veetmise võimalused). Piirkonnaks peaks kindlasti olema Harjumaa ja mitte kaugemal kui Saue, Saku, Kiili, Rannamõisa, Lagedi, Rae vald kuni Järvekülani.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:11
Otsi:

Ava täpsem otsing