Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

USA aktsiad viimase 26 aasta odavaimad

Fredy-Edwin Esse 21. juuni 2011, 00:00

Ligi kaks kuud kestnud müügilaine USA aktsiaturgudel on teinud aktsiad väga odavaks. Aktsiate odavusele lisavad hoogu firmade rekordilised kasumid.

Aktsiad pole ammu nii odavad olnud. USAs Standard & Poor's 500 indeksisse kuuluvad firmad teenivad sel aastal 18% rohkem raha kui läinud aastal, selgub rohkem kui 9000 analüütikut küsitlenud Bloombergi andmetest. Kuid suurem kasum ei tähenda aktsiale tõusu, sest 29. aprillil saavutatud tipust on indeks kukkunud 6,8%, mille tulemusel on aktsiad kasumi-hinna (P/E) suhtarvult viimase 26 aasta madalaimal tasemel. Isegi kui firmade kasum stagneeruks, oleksid aktsiad P/E suhtelt odavamad kui 96% päevadest viimase kahe kümnendi jooksul.

"Turud ei ole valmis maksma tulevase kasvu eest," ütles Legal & General Groupi analüütik Nigel Holland Bloombergile. "Kui tulevad paremad andmed, siis olukord stabiliseerub. Tõenäoliselt on turul ruumi tõusta aasta lõpuks umbes 10%. Läinud nädalal lõpetas S&P 500 indeks pikima langusperioodi pärast 2008. aastat, kui viie kauplemispäevaga tõusis vaevalised 0,1%, 1271,5 punktini.

Õiget aega tuleb oodata. 2009. aasta märtsis alanud pulliturul on tegu praegu pikkuselt teise langusperioodiga. Läinud aastal pärast esimest Kreeka rahaküsimist kukkus turg 49 päeva, samas kui praegu on sinnani veel 15 päeva aega.

Alates 1991. aasta juunist on keskmine P/E S&P 500 olnud 20,5, samas kui praegu on tagasivaatava P/E suhe 14,5. Aktsiate raamatupidamislik väärtus (P/B) on kukkunud 2,1 peale, mis on odavam 90% päevadest pärast 1995. aastat.

Olles ise suhteliselt positiivselt aktsiaturgude suhtes meelestatud, soovitaksin kasutada võimalust ja osta neid odavaid aktsiaid, kuid mitte enne augustit, sest vaid erandjuhtudel on aktsiad näidanud suvel tõusu. Kui investorid augusti lõpus taas turule tulevad, siis võib ehk sarnaselt eelmisele aastale head tõusuperioodi oodata.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:56
Otsi:

Ava täpsem otsing