Puudulik veebikultuur vajab jõulisemat suunamist

Aivar Hundimägi 29. juuli 2011, 00:00

Tõenäoliselt oleks politsei reageerinud teisiti, kui oleksin helistanud ja öelnud, et sattusin kuulma vestlust, kus soovitati konkreetne inimene ära tappa. Vähemalt oleks kontrollitud, kas kavatsus on kellegi halb nali või on tapmisähvardustel tõsi taga.

Ühiskonnas väljakujunenud käitumisreeglid ei kehti kahjuks veel veebis. Internetis kellelegi antavate virtuaalsete obaduste ja terrori eest on Eesti inimesel end väga keeruline kaitsta. Politseist enamasti abi ei saa, ainus võimalus on paluda veebikeskkonna haldajal kommentaar kustutada. Kui aga on soov saada teada, kellele kuuluvast arvutist solvang pärineb, tuleb pöörduda kohtu poole.

Lisaks politseile võiksid aga ka meediafirmad senisest jõulisemalt veebis toimuvasse sekkuda. Eesti Ajalehtede Liitu koondunud suuremad meediaväljaanded on sõlminud kokkuleppe, mille kohaselt kustutatakse kõik "kommentaarid, mis sisaldavad roppusi, õhutavad rahvaste ja rasside vahelist vaenu, sõda, kutsuvad üles narkootikumide ja relvade kasutamisele, riigi kukutamisele või reetmisele või konkreetsete isikute suhtes füüsilisele vägivallale, levitavad valet või halvustavad põhjendamatult teisi isikuid". Samuti antakse välja solvava kommentaari kirjutaja IP-aadress politsei või kohtu nõudel.

Kuid kommentaari kustutamine pole piisav. Lisaks kokkulepitule võiks hakata avalikustama ka kustutatud kommentaaride autorite IP-aadresse. Või andma lugejale infot, kui üks inimene aktiivselt erinevate nimede alt oma arvamust avaldab ehk üritab avalikkusega manipuleerida. Hea pretsedendi tegi Eesti Ekspress, kes aasta alguses avalikustas Tallinna abilinnapea Taavi Aasa nõuniku Priit Kutseri kommenteerimiskire. Samuti Delfi, kes otsustas avalikustada, et legendaarse keeletoimetaja Helju Valsi surmast teatanud uudise juurde kirjutas solvava kommentaari Tallinna linnavalitsuse ametnik. Kuigi ametlikult võeti positsioon, et linnajuhid ei tea, kes täpselt solvava kommentaari autor oli, loodan ennetavale mõjule - et ametnikud said aru, et nad ei ole kommentaare postitades anonüümsed.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:57
Otsi:

Ava täpsem otsing