Reede 2. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Gräzin: soomlased taas targemad

Väinu Rozental 18. august 2011, 12:52

Me peaksime praegu oma silmad peast häbenema, et ise selle lahenduse peale ei tulnud, kommenteeris riigikogu liige Igor Gräzin soomlaste kokkulepet Kreekaga.

Äripäev küsis täna, kas ka Eesti peaks sarnaselt Soomega hakkama endale välja nõudma eritingimusi ELi abipaketis osalemiseks. Päevaküsimuse ajendiks on see, et Soome on sõlminud Kreekaga abi andmisel erikokkuleppe.

„Kakssada protsenti kindel, et peaks,“ kõlas Gräzini kiire vastus. „Soome paketil on ainult üks viga – see, et mitte meie selle peale ei tulnud. Mul on soomlastele üks ja sügav etteheide, et miks te olite meist jälle targemad.“

Gräzin meenutas Saksamaa valitsuskoalitsioonis osaleva vabadest demokraatidest majandusministri sõnu, et kristlikel demokraatidel ja Angela Merkelil puudub tahe ja julgus lahendada võlakriisi. „Mul on selline tunne, et see iseloomustab tervet Euroopat,“ lisas Gräzin. „Ja see tahe ja julgus on praegu ainult soomlastel, kes näevad probleemi.“

Reformierakondlane Gräzin tunnistas, et ta on oma erakonnakaaslasega, rahandusminister Jürgen Ligiga erineval seisukohal. „Ligi ütleb, et see (Soome kokkulepe Kreekaga – toim.) on ebaeuroopalik. Mina ütlen, et see on sügavalt euroopalik,“ seletas Gräzin. „Ligi versioon viib selleni, et Euroopa Liit laguneb ära, minnakse koos põhja. Mina leian, et Soome käik Euroopa majandusliitu perspektiivis tugevdab. Praegu on tegelikult see, et kui üks juba jõuab ujuda, siis ta hakkab ükshaaval päästma ka teisi.“

Gräzini sõnul on vaba turu eripäraks see, et sul on õigus saada miljonäriks ja sul on õigus minna pankrotti. „Ja me nüüd võtame selle viimase võimaluse ära,“ lausus Gräzin. „Tähendab, kõik pääsevad. Igaühele vastavalt tema vajadustele, nii nagu kommunistliku partei programm ütles.“

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. August 2011, 14:56
Otsi:

Ava täpsem otsing