Tallinna City areng seisab pankade ettevaatlikkuse taga

Mart Saa 24. august 2011, 00:00

Tallinna City arengut pidurdab pankade ettevaatlikkus. Ülemiste vanakesele mõeldes on parem kui Tallinna linn kunagi valmis ei saagi ja praegu tõenäoliselt ei saa kunagi valmis ka Tallinna City - moodsa arhitektuuri ja kaasaegsete tehniliste lahendustega kvaliteetsete büroohoonete linnak Tallinna südames. Ootus selliste hoonete järgi ei ole vaid soov täita koledad tühemikud pealinna südames, kus praegu mudaseid autoparklaid peetakse, vaid ettevõtete ja ametkondade reaalne vajadus leida endale korralikud bürood heas asukohas.

Bürool ja bürool on vahe. Erinevalt aastakümnete eest ehitatud hoonetest peavad kaasaegsed büroopinnad vastama tehnilistele lahendustele, mis tagaks mugava töökeskkonna nii suvel kui ka talvel. Uuemad hooned peavad saama ka energiamärgise, soojusvahetiteta seda tagada ei suudeta. Uuemates hoonetes on kogu sisekliima juhitav arvutitega ja näiteks puudub akende avamise võimalus. Temperatuuri muutmine toimub juhtimiskeskuse kaudu, parimates majades on võimalus muuta ka õhuniiskust. Kasutatakse ka liikumisandureid - kontoris lülitatakse välja valgus, keeratakse väiksema võimsuse peale küte/konditsioneer, kui liikumine pindadel puudub. Kvaliteetsed hooned on näiteks City Plaza, Delta Plaza, Metro Plaza, Peterburi Ärikvartal, Estconde Ärihoone.

Viimastel aastatel koliti tugeva hinnakorrektsiooni tingimustes vanematelt pindadelt uutele, mida pakuti üürile sageli vanadega samadel tingimustel. Uute büroohoonete ehitus on aga peatunud ja korralikke piisavalt suuri pindasid enam praktiliselt saada ei ole. Vakants on suurenenud just vanemates hoonetes, ent sinna enam tagasi minna ei soovita.

Nõudlus on olemas. Mitmetel arendajatel on plaanis alustada uute hoonete ehitamisega, sest potentsiaalsed üürnikud on olemas. Põhiküsimus, miks ehitusega alustatud ei ole, on raskused finantseeringu leidmisel. Pangad on olnud uute projektide suhtes ettevaatlikud, kuigi turuolukord on selgelt paranemas - vakants on vähenenud ja nõudlus kasvab. Loodan, et esimesed uued projektid on kohe tulemas.

Esimesed võidavad. Esimestele reageerijatele, kes finantseerija leivad, on kvaliteetsete büroopindade kliendid olemas. Üürihinnad saavad seal olema mitte alla 10,5 eur/m" sõltuvalt hoone projektlahendusest, palju on üüritava pinna ja üldpinna vahekord, viimistlusmaterjalidest.

Lähiaja arengud Tallinna büroohoonete turul sõltuvad praegu suurel määral pankadest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:59
Otsi:

Ava täpsem otsing