Jagame töötukassa reservi inimeste vahel laiali!

Raivo Sormunen 16. september 2011, 00:00

Töötukassasse laekub iga kuu keskmiselt 20 miljonit eurot, samas kui tegelik hüvitiste vajadus on poole väiksem. Märgid näitavad, et ka uuel aastal saame täie rauaga töötukassa reserve nuumata, kuna töötuskindlustusmakse määr jääb suure tõenäosusega rekordiliselt kõrge 4,2% tasemeni.

Libe teema. Saan aru, et maksude alandamine on poliitikutele libe teema, sest uue masu saabumisel oleks vaja taas makse tõstma hakata. Sestap on reservide kogumine rasketeks aegadeks igati tänuväärt. Aga praeguse ülikõrge määra püsimajätmine on kurjast. Seda just eelkõige rahandusministeeriumi värske majandusprognoosi valguses, mille kohaselt peaks tööpuudus tänavuselt 12,3 protsendilt langema 2015. aastaks alla 8 protsendi ehk hüvitisesummade järjepidev vähenemine on sisuliselt juba eelarvetesse sisse kirjutatud.

Eile avaldatud riigieelarve aruande kohaselt on tänavu seitsme kuuga tehtud töötukassasse makseid 143 miljoni ja väljamakseid kõigest 70 miljoni euro eest. Ehk - töötuskindlustusmakse määr võiks juba praeguse mõõdukalt kõrge tööpuuduse juures olla üle kahe korra madalam, ilma et töötukassa reservid sellest kannataksid.

Aga ei. Tööandjate ja -võtjate maksukoormat ei taheta kuidagi alandada. Miks?

Praeguse tempo jätkamisel on töötukassa reservide maht aasta lõpuks juba ligi 350 miljonit eurot. Töötukassa nõukogus on jõutud konsensusele, et säästude maht peaks võrduma kahe kriisiaasta väljamakse summaga ehk ca 400 miljonit eurot. See on summa, kuhu jõutakse praeguse ülikõrge maksemäära juures tõenäoliselt juba tuleval aastal. Ning siis algab tõenäoliselt vaidlus, kui madalale peaks maksemäära langetama…

Mul on selle vastu olemas oma idee ja ettepanek. Teeme nii, et jätamegi töötuskindlustusmakse määra praegusele tasemele. Selle asemel võiks aga igal aastal töötukassa nn optimaalsest reservist (olgu selleks siis 350 või 400 miljonit eurot) ülejäävad summad maksumaksjale tagasi maksta. Administratiivselt ja tehniliselt ei tohiks siin midagi rasket olla, sest tuludeklaratsioonides on ju kinnipeetud töötuskindlustusmakse summad välja toodud. Sarnast tagasimakset pole tõenäoliselt raske teha ka ettevõtjale.

Ja olekski mure murtud. Mida vähem on Eestis töötuid, seda suuremad töötuskindlusmakse summad me iga aasta tagasi saame. Ning uue masu korral pole vaja taas tõsta maksemäära, vaid tagasimakseid meile reservidest lihtsalt ei tehtaks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:01
Otsi:

Ava täpsem otsing