Ukraina sündmused Eesti ettevõtjaid ei mõjuta

Anne Oja 12. oktoober 2011, 00:00

"Homsel (tänasel - toim) kohtumisel Ukraina välisministriga, kes külastab Tallinna, on need teemad kindlasti ka laual," ütles Mihkelson.

Karm otsus. Ukraina kohus mõistis endise peaministri Julia Tõmošenko süüdi ametiseisundi kuritarvitamises, määrates talle seitsmeaastase vanglakaristuse.

Tõmošenko ületas oma ametiga seotud volitusi, otsustas kohtunik Rodion Kirejev. Tõmošenko ja tema pooldajad väidavad, et kohus tegutseb poliitilistel motiividel ja president Viktor Janukovitš kõrvaldab areenilt oma ammuse vaenlase.

Tegemist poliitilise otsusega. "Ukraina endise peaministri ja opositsiooniliidri Julia Tõmošenko süüdimõistmisel selgelt poliitilise ärategemise motiividel on vaieldamatud tagajärjed Kiievi suhetele Euroopa Liiduga," nentis Mihkelson. "Samas ma siiski ei usu, et sellel oleks kiire ja vahetu mõju näiteks Eesti ettevõtjatele, kes tegutsevad praegu Ukrainas. Kogu juhtum pole siiski veel ju lõppenud, kuna eeldatavalt kaevatakse otsus edasi," lisas Mihkelson.

Ukrainas ajab Eesti välisministeeriumi andmeil praegu äri ligi 300 siinset ettevõtet.

Euroopa Liit on varem teada andnud, et Tõmošenko süüdimõistmise korral külmutatakse Ukrainaga sõlmitud keskne majanduslepe.

Eesti välisministeerium vastas Äripäeva järelepärimisele, et kaubanduspiiranguid, piiranguid kapitali liikumisele või millelegi muule praegu siiski veel oodata pole. "Selliseid kavu ei ole, et midagi olemasolevat külmutada või peatada. Praegu on ettevalmistamisel Euroopa Liidu ja Ukraina assotsiatsioonileping ning selle leppe sõlmimise ja ratifitseerimise ajakava võib ekspeaminister Julia Tõmošenko kohtuasi mõjutada," edastas ministeerium pressiesindaja vahendusel.

Välisministeerium soovitab Ukrainas tegutsevatel Eesti ettevõtetel rahulikult oma igapäevast tööd jätkata.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:03
Otsi:

Ava täpsem otsing