Hiina inflatsioon aeglustus

Maarja-Liis Mitri 14. oktoober 2011, 18:33

Hiinas langes tarbijahindades mõõdetav inflatsioon septembris 6,1%-le, kuid jätkuvalt kõrged toiduhinnad panevad keskpanka oma rahapoliitikat ohjes hoidma, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Hinnatõusu aeglustumine oleks Hiinas väga tervitatav areng, sest annaks valitsusele kinnitust, et intressimäärade ja pankade reservide reguleerimise taktika on olnud edukas. Samas hoiatavad analüütikud, et tarbijahinnaindeksi kasvu aeglustumine septembris ei anna veel alust hõisata ja inflatsiooniootusi vähendama hakata.

Selle aasta juulis tegi inflatsioon Hiinas kolme aasta rekordi, tõustes                      6,5 protsendile ja vaid vähesed analüütikud usuvad, et riik võiks lähiajal oma rahapoliitikat taas lõdvendama hakata.  Pigem arvatakse, et Hiina keskpank jätkab samal kursil ja ootab ära järgmise paari kuu tulemused, et siis edasise poliitika üle otsustada.
Vaatamata oodatust positiivsemale inflatsiooninumbrile, valmistab eriti suurt muret toiduainete hinnatõus. Aastataguse ajaga võrreldes on toit kallinenud 13,4%.

Hiina tunnetab ka Euroopa võlakriisi tagajärgi. Viimane märk sellest oli riigi hiigelsuure välisvaluutareservi vähenemine ligikaudu 61 miljardi dollari võrra, tingituna euro kursi langusest. Lisaks pani üleüldine aktsiahindade kukkumine mitmeid investoreid oma vara arenguriikidest, sealhulgas ka Hiinast, välja viima. Kolmanda kvartali lõpuseisuga on Hiina välisvaluutavarude suurus 3,2 triljonit dollarit.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. October 2011, 18:33
Otsi:

Ava täpsem otsing