Gazpromi kasum hüppas lakke kinni

Fredy-Edwin Esse, California 09. november 2011, 14:43

Venemaa gaasimonopoli OAO Gazpromi fiskaalse teise kvartali puhaskasum tõusis aastaga 79% tänu hinna, tootmismahtude ja ekspordi kasvu tõttu.

Täna avaldatud tulemuste kohaselt kasvas Gazpromi puhaskasum 304 miljardi rublani (7,3 miljardit eurot), olles aasta tagasi veel kõigest 170 miljardit rubla. See vastas põhimõtteliselt Bloombergi küsitletud analüütikute prognoosile, kes ootasid 305 miljardi rublast puhaskasumit.

Eelkõige võitis gaasifirma tänu taastuvale nõudlusele ja Euroopasse müüdava gaasi kallinemisele, mis on käibe poolest Gazpromi suurim turg. Gaasitootja seob oma gaasi hinda nafta ja teiste toodetega, mille ajaviivitus võib ulatuda kuni üheksa kuuni.

"Firma käivet aitas tõsta suurenenud ekspordimahud, millele aitasid kaasa rahutused Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas ning kodusõda Liibüas, kust gaasitarned Euroopasse katkesid," ütles Alfa Banki nafta ja gaasi analüütik Maria Jegikjan.

Teises kvartalis tootis Gazprom 9% rohkem gaasi kui aasta varem ehk kokku 128,5 miljardit kuupmeetrit.

Lisaks aitas Gazpromi kasumile kaasa väiksemad finantseerimiskulud, mis kukkusid aastaga 64,4 miljardi rubla pealt 24,4 miljardini. Firma netovõlg kahanes 871 miljardi rubla pealt 812 miljardile.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2011, 15:41
Otsi:

Ava täpsem otsing