Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Naftaäri asemel süüdistused

    Eestis Oliver Kruudaga tülli pööranud Indrek Rahumaad on tabanud sama saatus Venemaal, kus tema paljutõotav naftaäri on ootamatult seiskunud. Rahumaa ja Jürgen Lambi Vene äripartner  Oleg Popov kõrvaldas eestlased eelmisel nädalal firma juhtimisest.

    Probleemiks väidab Popov olevat Rahumaa ja Lambi täitmata lubadused ning süüdistab eestlasi selles, et need proovisid tema Uurali ja Permi naftaväljasid omavat ettevõtet pahatahtlikult üle võtta. Rahumaa väidab vastu, et Popov ise on firmast vara välja kantinud ning nemad omalt poolt on asja nii Venemaa kui ka Rootsi politseisse andnud.
    “See on afäär. Liiga hilja saime sellest aru,” ütleb Popov jaanuari alguses telefoni teel. Ta kardab oma Venemaa naftaväljadest ilma jääda.
    “Tegemist on konkreetselt vargusega Vene äriparnterite poolt, kus Rootsi firma tütar kanditi ühel hetkel nende isiklikku omandusse. Oleme (Rahumaa koos äripartneritega – toim) firmat kaks aastat finantseerinud ja asja nii Venemaa kui ka Rootsi politseisse andnud,” ei jää ka Rahumaa võlgu.
    Äripäev kirjutas Rahumaa uuest väljakutsest ehk lootusest Venemaa naftaga suurt äri teha mullu septembris. Pärast seda on aga Venemaa äripartneritega sedavõrd lootusetult tülli mindud, et ilmselt vaadatakse uuesti teineteisele otsa alles kohtusaalis.
    Möödunud aasta lõpus korraldas Popov Venemaa ettevõttes OOO Selena-Perm täiendava aktsiaemissiooni. See on oluline tähis, sest just selle firma all on suurem osa ettevõtte varast ehk nafta, mida loodetakse maa seest kätte saada.
    Vene partnerid vahetasid emafirma juhte. Seni kuulus see Venemaa ettevõte täielikult Rootsis Stockholmi alternatiivturul kaubeldavale Selena Oil & Gas Holding AB-le, mida juhtisid Rahumaa ja Lamp. Pärast emissiooni Selena-Permis Rootsi emafirma enam Venemaa ettevõtet aga ei kontrolli. Siiski viis Popov möödunud nädalal sisse muudatused ka Rootsi ettevõtte juhtimisse ning praeguseks on Rahumaa ja Lamp Selena Oil & Gasi juhtkonna liikme kohalt vabastatud.
    Popov otsis Äripäeva ja Delovõje Vedomosti toimetusega ühendust juba detsembris. Tema eesmärk on Rahumaa kohta Eestist infot hankida. Samas on ta  ise alguses ülimalt umbusklik, uurides ettevaatlikult, kas meie väljaandeid võib ikka usaldusväärseks pidada ja ega me talle liiga ei taha teha. Lõpuks lubab ta ajakirjanike küsimustele kirja teel vastata, kuid lükkab vastamist mitu korda edasi ega vastagi lõpuks. Põhjuseks toob ta selle, et tal on plaanis veel Rahumaaga kohtuda, et proovida tüliküsimusi lahendada.
    Süüdistab täitmata lubadustes. Korduvates vestlustes ajakirjanikuga selgitab Popov siiski veidi oma põhilisi etteheiteid Rahumaale ning Lambile. Popov ütleb, et eestlased andsid talle lubadusi, mida nad ei ole täitnud. Kuigi ta ise asja lahti rääkida ei soovi, on teised allikad väitnud, et Rahumaa ja Lamp lubasid mõni aasta tagasi Popovi Vene firma Stockholmis börsile viia, selle kaudu lisaraha kaasata ja teha sellest piirkonnas Lukoili järel suuruselt teise naftatootja.
    Nii see päris ei läinud: Selena Oil & Gas Holding ehk Rootsi ettevõte, mille alla Popovi vara tõsteti, on küll Stockholmi alternatiivturul First North kaubeldav, kuid mingit börsile minekut uute investorite kaasamise mõttes ei toimunud.
    Nimelt on Selena Oil & Gas tekkinud First Northi nimekirja teistsuguse skeemiga: selle ettevõtte endine nimi oli Emitor Holding AB, mis oli juba alternatiivturul avalikult kaubeldav. Naftaväljade lisamise ja Emitori endise tegevusala lahutamise käigus sai sellest börsinimekrijas olev Selena Oil & Gas Holding AB.
    Lisaks proovis Selena-Perm emiteerida Venemaal 25 miljoni euro eest võlakirju ja märgib seda ka viimati esitatud 2012. aasta kolmanda kvartali aruandes. Ka see ei õnnestunud. Popov väidab, et lubatud investoreid firma arendamiseks polegi leitud. Kuna raha pole kaasatud ja ettevõte on jätkuvalt kahjumlik, küsisid Rahumaa ja Lamp lisaraha Popovilt, pannes ta väidetavalt fakti ette: kui seda ei saa, lendab kogu ettevõtmine uppi. Pärast seda alustas Popov omalt poolt tegutsemist.
    Rahumaa räägib vastupidist. “Sellised asjad Venes juhtusid viimati 90ndatel. Nii mina kui ka meie Rootsi nõukogu ja minu äripartnerid Euroopast on pehmelt öeldes hämmingus, et nii allkirja võltsides õnnestub Venemaal 100% tütarettevõtet kantida,” iseloomustab ta omalt poolt Popovi tegutsemist aktsiaemissiooni korraldamisel Venemaal. Ta lisab hiljem saadetud kirjas, et selle korraldamisel kasutati võltsitud dokumente.
    Täpsuse huvides: pärast aktsiaemissiooni Venemaal langes endise Rootsi emaettevõtte osalus Permi firmas 12 protsendile, ülejäänud uued aktsiad omandas ametlikult Popovi abikaasa Nadežda Popova, kes kuulus ka Rootsi firma nõukogusse.
    Alustamas kohtuvaidlust. Rahumaa märgib ka, et pole Popovilt kunagi ühtegi teadet või nõuet endapoolse lepingu rikkumise kohta saanud. Ta lisab, et Venemaal on kohus rahuldanud nende taotluse hagi tagamiseks ja seega keelanud Popovidel Selena-Permis edaspidiseid ümberkorraldusi teha.
    “Popovide järgmine samm ehk juhtorganite vahetus Rootsis on selgelt suunatud sellele, et pärssida eelmise juhatuse tööd Vene varade väljaviimise takistamiseks,” ütleb Rahumaa. Ta lisab, et ees ootab ilmselt kohtuvaidlus, ja ta usub, et nad selle võidavad.
    Popov näib õigusvaidlust pelgavat. Selena aruannetest on nimelt näha, et Rahumaa ja tema Suur­britannia äripartneri John Bonfieldiga seotud ettevõtted on andnud Selenale üle 2 miljoni euro laenu. Väidetavalt on nende laenude tagatiseks sama Selena-Perm ja selle omanduses olevad naftaväljad ning vara kaotamist Popov kardabki.
     
    Kes on kes
    Indrek Rahumaa
    Riskiinvestor, kelle 2001 asutatud investeerimisfirmal Alta Capital Partners õnnestus buumiaastail pangalaenude ja võlakirjade abil saada oma portfelli kontrollosalus Silvano Fashion Groupis, Poola magusatootjas Mieszko, Riia piimakombinaadis Rigas Piensaimnieks jt.2007 soovis osta Oliver Kruudalt Kalevit ja Teret. Äripäev valis ta selle eest aasta ärimeheks.2008 soovis tehingust taganeda ning tasutud ettemaksu tagasi saada. Tagajärjeks kohtuvaidlus Kruudaga.Kriisi ajal tuli Altal oma kontrolli all olevatest suurettevõtetest võlgade katteks loobuda ja kogu investeerimisskeem vajus kokku.
    Jürgen Lamp
    Asus 1996 tööle Eesti Ühispanka, kus töötas marketingidirektori, strateegia ja organisatsiooni valdkonna juhi ning varahalduse juhi ametikohal. Lahkus Ühispangast sõnadega: “Tunnen, et mu töö pangas on tehtud, soovin leida uusi väljundeid.”2005 leidis uue väljakutse tegevjuhina pesufirmas MV Collections, mis plaanis Londoni börsile minna. Kuid midagi suurt pole sündinud, äri on sisuliselt pankrotistunud.2009 töötas Lamp Meelis Lao ja Jukose eksjuhtide asutatud Vene firma Latimer Energy Groupi tegevjuhina. Lääne-­Euroopa salapäraste investorite üle 2 miljardi krooniga taheti osta Venemaalt 25 aastaks Permi kandis maagaasi puurimise litsents. Jutt käis vähemalt 20 miljardist m3 gaasist. Kuid lääne investorid hüppasid alt.
    Oleg Popov
    Venemaa neftjanik (naftaärimees).Autasustatud Venemaal teise järgu ordeniga “Teenete eest kodumaa ees”.Tegeleb naftaäriga nõukogude ajast saadik.Selena asutaja ning selle nõukogu liige.
     
    Kronoloogia
    Ilusast algusest inetu tülini
    2010Indrek Rahumaa koos kunagise ühispankuri Jürgen Lambi, Suurbritanniast pärit äripartneri John Bonfieldi ning Vene päritolu investorite Oleg Popovi ja Vjatšeslav Peršukoviga asutab ettevõtte Selena Oil & Gas.
    2011mai. Stockholmi börsi alternatiivturu nimekirjas olev Emitor Holding AB emiteerib uusi aktsiaid, mille ostavad Selena Oil & Gas AB omanikud. Suurima osaluse saab Oleg Popov, väiksemad Rahumaa ja ta äripartnerid. Uued omanikud kontrollivad 98% ettevõttest, mille alla tõstetakse Venemaa varad. Ettevõtte uueks nimeks saab Selena Oil & Gas Holding AB.juuni. Selena Oil & Gas Holding AB nime all alustatakse ettevõtte aktsiatega kauplemist 10 Rootsi krooni (u 1,16 euro) peal. 2012 mais jõuab hind 16,8 kroonile, kuid on praeguseks kukkunud 2,6 kroonile.aasta lõpp. Ettevõtte kahjum on 5,2miljonilise käibe juures miljon eurot.
    2012september. Äripäev kirjutab Rahumaa uuest ärist Venemaa naftaga. Rahumaa ise ütleb, et seal käib arendus ja maapõues on peidus 41,3 miljonit barrelit naftat, kuid firma vajab arenguks lisaraha. Ettevõtte 9 kuu kahjum on 0,64 mln eurot, käive 4,9 mln eurot.Detsember. Popovi eestvedamisel korraldab Selena Oil & Gas tütarfirma Venemaal OOO Selena-Perm aktsiaemissiooni, millega läheb suurem osa ettevõttest Nadežda Popova omandusse. Selena-Permi all on üle poole ettevõtte varadest.
    2013Jaanuar. Popov vahetab Rootsi emafirmas Selena Oil & Gas Holding AB välja nõukogu ja juhatuse. Ta kõrvaldab nii Rahumaa, Lambi kui ka nendega seotud isikud firma juhtimisest.  
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Reedel tehti kõige enam tehinguid Tallinna börsil
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.