Volvo sõiduautod miinusest väljas

Sirje Rank 14. jaanuar 2014, 14:46

Volvo sõiduautode tootmine sai läinud aastal miinusest välja, ütles tegevjuht Hakan Samuelsson Rootsi majanduslehele Dagens Industri.

Kulude kokkuhoiuks käivitatud meetmed annavad tulemusi. Ametlikult avaldab autotootja oma 2013. aasta majandustulemused alles märtsi lõpus.

"Mullu oli meil tähelepanu kahel asjal: kulude kokkuhoiul ja Hiina turul. Ja saime hakkama. Oleme püsikuludelt kokku hoidnud 1,5 miljardit Rootsi krooni ja meil õnnestus suurendada müüki Hiina turul 46%," ütles Volvo juht.

Tulemused vastu ootusi. Läinud aasta esimeses pooles oli Volvo sõiduautode kahjum 577 miljonit Rootsi krooni, võrreldes 2012. aasta esimese poole 349 miljoni krooni suuruse kasumiga. Vähesed uskusid, et firma aasta lõpuks nulli saab, kuid asjad on läinud kardetust paremini.

"Ma saan juba praegu öelda, et oleme punasest väljas. Volvo sõiduautod toodavad jälle kasumit. See on esimene samm, et me saaksime edasi minna," ütles Samuelssen, kes on optimistlik ka 2014. a suhtes.

Algas kasvuaasta. "Sellest saab selge kasvuaasta. Mullu müüsime ligi 428 000 autot võrreldes ca 422 000 autoga eelnenud aastal. Tahame kasvada samas taktis turu kasvuga."

See tähendab tänavu kindlasti enam kui 440 000 auto müüki. Rekordi tegi Volvo 2007. aastal aastal 458 323 autoga.

Ameerika turg kiratseb. USAs pole Volvol läinud kõige paremini, müük on aastaid kahanenud - mullu läks kaubaks 61 233 autot. Ehk umbes poole vähem kui kümme aastat tagasi. Firma uus USA turu juht Tony Nicolosi lubab müüki tänavu suurendada 8-10%, milles Samuelsson siiski kahtleb.

"Njaa, turg tervikuna kasvab prognoosi järgi tänavu 2-3%. Me plaanime küll kiiremat kasvu, kuid 10 protsendist me ei räägi," ütles Samuelsson. Võimealikult kiiresti tahetakse jõuda USA turul 100 000 autoni.

Suured lootused on seotud mudeliga V60, mis nüüd USAs turule tuleb.

Hiinas on Volvol selle aasta lõpuks kaks vabrikut - üks Chengdus ja teine Daqingis. Tõenäoliselt saab alanud aastal Hiinast Volvo sõiduautode jaoks suurim turg. Mullu jäi müük 87 autoga USA turule alla.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. January 2014, 14:47
Otsi:

Ava täpsem otsing