Mõis: saamata tulu on lõputu vaidlus

Eliisa Matsalu 31. märts 2014, 14:14

Saamata jäänud tulud on lõputu vaidlus, mis tavaliselt tulemuseni ei jõuagi, märkis ettevõtja Jüri Mõis. See teeb riigipoolse kahjude hüvitamise keeruliseks.

Täna ilmus Äripäevas Leon Glikmani arvamuslugu, kus autor nimetab süüteomenetluses tekitatud kahjude hüvitamise eelnõud praegusel kujul küüniliseks. Glikman kirjutab, et eelnõu on ebaõiglaseim suure sissetulekuga isikute suhtes: kutse- ja majandustegevus halvatakse ja tulu jääb saamata, ent riik selle eest piisavalt ei vastutust ei võta.

Ettevõtja Jüri Mõis ütles, et on Glikmaniga üldiselt nõus. "Kui keegi korra õnge võetakse, hakkab igasugune praadimine ja õiguste jalge alla tallamine," rääkis Mõis. Õnge võtmine on  tema sõnul aga täiesti juhuslik. "Näiteks mittelubatud pealtkuulamised ja ebaõiged varade arestimised – kui keegi kriminaalmenetluse katlasse satub, siis ollakse totaalselt menetluse läbiviijate meelevallas. Nende õigustus on, et kriminaalmenetlus ei peagi meeldiv olema," lisas ta.

Mõis nentis, et ei kujuta ette, kuidas peaks riigipoolne kahjude hüvitamine välja nägema, sest saamata jäänud tulu vaidlus on lõputu. "Minu arvates tuleks leida hoopis mingisugune vastujõud: et inimesed, kes praegu selliseid kriminaalmenetlusi suure eduga läbi viivad, satuvad ise sama kadalipu alla," märkis ta. "Näiteks kui valvur ahistab vangi väga palju, siis kõige parem karistus oleks, kui ta ise sinna vangitorni satub."

Mõis lisas, et tema arvates läheks muu lähenemine suhteliselt keeruliseks.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. April 2014, 14:16
Otsi:

Ava täpsem otsing