Neljapäev 23. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

20% Hiina majandusest on kokku tõmbumas?

07. aprill 2014, 00:00

Iseseisev majandusanalüütik Andy Xie ütles CNBC-le, et umbes 20 protsenti Hiina majandusest on kokku tõmbumas, samas kui 80% kasvab tagasihoidlikult.

Xie sõnul toob krediidimull Hiina majanduses endaga kaasa madalama majanduskasvu. “20% Hiina SKPst on kokku tõmbumas, 80% kasvab tagasihoidlikus tempos,” ütles Xie.

Maailma suuruselt teisele majandusele ­Hiinale pole käesolev aasta hästi alanud. Erinevad andmed näitavad majanduse aeglustumist ning eelmisel nädalal avaldatud HSBC ostujuhtide indeks (PMI) näitas tootmistegevuse edasist langust.

Lisaks nõrkadele majandusnäitajatele, lisab muresid ka Hiina päikesepaneelide tootja Shanghai Chaori Solar Energy Science and Technology, mis ei suutnud eelmisel kuul enda võlakirjamakseid väljastada. Selline maksejõuetus andis turgudele kõneainet ning arvati, et Hiina krediidimull võib olla järgmine Lehman Brothers, mis vallandas 2008. aasta ülemaailmse ­finantskriisi. “Hiina krediidinähtus ei ole midagi sarnast sellega, mida nägime Ameerika Ühendriikides. Hiina on praegu teistest palju paremas olukorras, kuna Hiina on jätkuvalt ekspordimasin, mis sõltub globaalsest nõudlusest,” ütles Xie, kelle sõnul ei kasva Hiina majandus sel aastal valitsuse seatud eesmärgi 7,5 protsenti. Eelmise aasta neljandas kvartalis kasvas Hiina majandus võrreldes varasema aastaga 7,7%.

Hiinal uued stiimulid. Eelmise nädala kolmapäeval avalikustas Peking uue kava, millega eesmärk on majanduskasvu ergutamine. Uue kava järgi suurendatakse kulutusi raudteedele, parandatakse vaeste eluasemeolukorda ning langetatakse maksumäärasid väikefirmadele.

“Mina näen seda, et praegu ja järgnevatel kuudel kavandatavad stiimulmeetmed on mõeldud eelkõige majanduse stabiliseerumiseks,” ütles Xie.

Citi Investment Managementi portfellihaldur John Woodsi sõnul on ta Hiina stiimuli pärast optimistlik. “See on eelnevate stiimulite ümbertöötlus, kuid, aga kui see on üks paljudest, on hästi.”

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. April 2014, 18:04
Otsi:

Ava täpsem otsing